Правно зајакни е нова веб платформа на која граѓаните може да пронајдат многу податоци за своите права и обврски. Платформата има многу корисни информации околу тоа со кои права располага секој граѓанин и кои чекори треба да ги преземе доколку тие се прекршени. Платформата е изработена како дел од кампањата за правно зајакнување од Фондацијата Отворено општество […]

Прочитај повеќе

MoeCV.mk е македонска веб-апликација креирана од Бране Петкоски, Сашо Митковски и Алмедин Муслиоски. Тројцата се студенти на Brainster академијата, а проектот е изработен на викенд- хакатон организиран од академијата. Алатката е крирана да им овозможи на потенцијалните корисници едноставно, преку веб-форма да го креираат своето дигитално CV. „Целта е Moecv.mk да биде првиот и сигурен […]

Прочитај повеќе

Неодамна Google ја отвори својата невронска мрежа Deep Dream за сите кои сакаат да ги модифицираат своите фотографии или да експериментираат со технологијата. Кодот е отворен на Github oд самиот почеток, но сепак требаше неколку месеци да се појави првата апликација. Тоа е Dreamscope која е веб апликација што овозможува едноставно модифицирање на сликите преку […]

Прочитај повеќе

Kонечно Instagram се префрли и на веб, па така сега директно од вашиот прелистувач ќе можете да го уредувате вашиот профил. Со оваа транзиција, од Instagram сакаат пристапот да им го овозможат на повеќе корисници, а со истото тоа и откривање на нови интересни корисници. Исто така, доколку сте корисник на овој сервис, знајте дека […]

Прочитај повеќе

Кодот на наградуваната Поправи.мк, веб и апликација за Android, е објавен и достапен на Github. Заедно со веста за кодот се објави и нова 2.0 верзија.

Прочитај повеќе

Љубљанскиот Vox.io е единствениот регионален стартап и еден од трите победници на лондонскиот натпревар за стартапи Seedcamp.
 
Vox.io е VoIP веб апликација за телефонски и видео повици преку интернет, директно од прелистувачот. Со Vox.io не симнувате софтвер како што е пример со Skype туку се логирате веднаш од прелистувачот.

Прочитај повеќе

Coolendаr е веб календар кој е толку едноставен за користење што не мора да кликате по датуми и време, туку само внесувате една линија текст и кликате на копче. Во пракса, помалку од 30 секунди работа со два клика.

Прочитај повеќе

„Ништо освен Веб“, вели Google за својот нов Chrome оперативен систем за ноутбукови, кој секогаш ќе е поврзан на интернет и ќе користи веб aпликации.

Прочитај повеќе

ЕУ инвестира 14 милиони евра во Webinos проектот чија цел е да направи платформа за креирање универзални апликации за мобилни, PC, телевизија и уреди во автомобили. Проектот го води Институтот Фраунхофер, односно истата група научници кои го развија MP3 форматот.

Прочитај повеќе