Како што вети, Microsoft започнува со издавање на алатките за конвертирање на апликациите од Android, iOS и Win32 во апликации за Windows 10. Прва од алатките која е презентирана е Project Westminster, а станува збор за алатка која треба да ги преработи веб апликациите во апликации кои ќе бидат достапни на најголемиот број на Windows […]

Прочитај повеќе

Microsoft издаде нова верзија на Azure App Service и алатки за девелоперите на мобилни апликации и на веб апликации. Алатката овозможува креирање на автоматизирани процес за компаниите преку Azure сервисот. Сервисите не се потполно нови, туку се изградени врз основа на Azure Websites, Mobile Services и Biztalk Services. Дел од сервисите како Azure Mobile Services […]

Прочитај повеќе


Секоја веб базирана апликација би требало да се тестира од грешки и багови (QA – http://en.wikipedia.org/wiki/Quality_assurance) уште кога е во својата развојна фаза. Дури и откако ќе излезе финалниот продукт, после додавањето на модули и нови ажурирања и додавање на нови функционалности, апликацијата, доколку производителот ја смета за сериозна и доколку се грижи за безбедноста на истата како и за безбедноста на своите клиенти кои ја користат, би требало да извршува периодична безбедносна проценка или пенетрациско тестирање (пентест) и зацврстување на веб апликацијата.

Прочитај повеќе

Продавницата за веб апликации Chrome Web Store на Google oд самиот почеток нуди над 500 веб апликации. Некои од нив се доста интересни, други се само копија на веб сајт, трети непотребни. А има и корисни алатки или апликации кои до сега беа достапни само за iPhone и iPad, а сега ги имате на вашиот Chrome прелистувач.

Прочитај повеќе

Google го претстави Chrome Web Store, продавница за платени и бесплатни веб апликации за Chrome прелистувачот и за Chrome оперативниот систем кој ќе се појави на средина на 2011 година.

Прочитај повеќе

Install Fest e инсталационен фестивал организиран од Слободен софтвер Македонија, каде сите заинтересирани ќе можат да се вклучат работилница за развој на веб апликации со слободни веб платформи, локализација на слободен софтвер и запознавање со работата на македонскиот тим на Википедија, најпознатата слободна енциклопедија.

Прочитај повеќе

Open Web App екосистемот, се уште прототип, на Mozilla треба да биде место каде корисниците ќе можат да прегледуваат апликации, заедно со нова табла вметната во прелистувачот каде може да се инсталираат апликации, и место каде програмерите ќе можат да најдат различни алатки за развивање на апликации.

Прочитај повеќе

Ноутбуковите кои ќе работат на Chrome оперативниот систем ќе се појават до крај на годината и ќе бидат произведени од Samsung, Acer, Asus, Toshibа и HP, вели главниот дизајнер на Chrome ОС, Глен Марфи во интервју за Sydnеy Morning Herald.

Прочитај повеќе

Програмерите сега ќе можат да ги закачат своите апликации на Chrome продавницата за апликации, да експериментираат со нивното пакување и инсталација во Chrome како и да се запознаат со платежниот систем на Google и инфраструктурата за автентичност.

Прочитај повеќе

Chrome веб продавницата за апликации најверојатно ќе стартува во октомври, рече Google-овиот застапник за развој на игри, Марк ДеЛура на презентација на Gamescom, објавена од 1up.com. Стартувањето на веб продавницата за апликации може да значи дека наскоро (т.е после октомври) ќе стартува и Chrome оперативниот систем?

Прочитај повеќе

Microsoft го објави Office 10 пакетот наменет за бизниси, а најави дека од 15 јуни софтверот ќе биде достапен и за корисниците.

Прочитај повеќе