Човекот кој стана синоним за успешно користење на Веб 2.0 медиуми за промоција на својот бизнис со вино, Гери Вејнерчук, го објави последниот блог пост по 5,5 години секојдневно постирање. Г. Вејнерчук стана познат по стартување на Wine Library TV, онлајн продавница за вино каде има најразлична содржина за алкохолниот пијалок, меѓу која има и […]

Прочитај повеќе

Ограничувањето од 140 знаци во порака не го спречи Twitter да стане една од посериозните и покорисните друштвени мрежи. Мрежата надмина 200 милиони корисници кои споделуваат неверојатни 350 милијарди твитови дневно. Од таа бројка има значителен број твитови кои пренесоа доста клучни вести и информации, некои дури и помогнаа да се случат револуции. Како Twitter […]

Прочитај повеќе

Plugg 2010 е еднодневна конференција на која покрај преезнтациите се демонстрираат иновативни веб проекти на европски старт-ап компании и проекти. Подолу ќе најдете неколку интересни проекти започнувајќи со Fits.me, победникот на овогодинешниот Plugg. Повеќете од 20-те проекти се се уште во почетните алфа и бета фази, и се навистина интересни концепти за идни веб сервиси.

Прочитај повеќе

Репортерите без граници (RSF), огранизација која промовира за слобода на говор, обави извештај за денешниот онлајн пристап по повод 12 март, Свестки ден против сајбер цензура. Извештајот ја содржи и „Непријатели на интернетот“ листата на земји кои ја контролираат слобдата на изразување, ја цензурираат содржината и го ограничуваат пристапот до информации.
 
„Потенцијалот на интернетот како отворена порта кон светот директно е контрадикторен со тенденцијата на овие режими да се изолираат себеси од останатите земји.“ пишува во извештајот.

Прочитај повеќе

Sketchpad е веб базирана апликација за цртање базирана на canvas, HTML5 елементот. (слично како и Harmony). Апликацијата има интересен интерфејс кој може да си го уредите како сакате, a за цртање има доста основни опции и голем избор на нијанси и текстури.

Прочитај повеќе

Нервозни сте, лути на некој, нешто ве мaчи? Тогаш Испразни се! Овој сајт е интересна идеја. Не само што можете слободно да се испукате на интернет, без некој да ви се налути или да има последици, туку преставува и интересен сајт за забава. Има навистина интересни коментари од секојдневието.

Прочитај повеќе

Дали би сакале да играте рулет со интернетот? Ако да, тогаш вклучете ја вашата веб камера и кликнете старт на ChatRoulette. ChatRoulette е креација на 17 годишен руски студент Андреј Терновски и е чет сервисот со кој запознавата рандом странци и разговарате со нив. Можеби ви звучи хазардерски да комуницирате со тотални странци на интернет. […]

Прочитај повеќе

Големиот процент на користење на интернет за информации и комуницирање, не упатува на предизвикот низ оваа технолошка форма, да се антиципира и актуелизира творечкото влијание на отците на црквата врз современиот свет, ова го вели Preminportal.com.mk, веб портал за христијанството кој не изненади со своите Веб 2.0 идеи. Првин бев изненаден бидејќи се работи за […]

Прочитај повеќе

Тим О’Рајли, основач на O’Railly Media и човекот кој го создаде терминот „Web 2.0“, вели дека овој период на интернетот, период на друштвените мрежи, повржани со AJAX апликациите и почетокот на cloud computingна ги постави темелите за наредниот чекор – Влади 2.0.

Прочитај повеќе

Медиумите во еден здив ја проширија веста за тоа како Министерството за внатрешни работи отворило своја „неофицијална“ страна на Facebook. Одлична идеја на прв поглед, дури е консултирана и Дирекцијата за заштита на лични податоци за оваа намера, од каде што велат дека нема никакви прекршувања на законот. Но, што е со Facebook? Ги праша ли некој нив дали не се прекршени нивните "закони" и правила за приватност и дали дозволуваат владини институции да ја користат мрежата за вакви цели?

Прочитај повеќе

DeviantArt.com (devArt) е сајт кој претставува интернационална онлајн заедница на артисти вклучувајќи фотографи, сликари, аниматори, дизајнери, графичари… создаден во 2000 година, devArt денеска е во својата шеста верзија и има над 10 милиони регистрирани членови кои имаат објавено над 75 милиони свои дела, а бројот секојдневно се зголемува за околу 100.000.

Прочитај повеќе

Дали сајт/сервис како Twitter само на македонски би функционирал во Македонија? Темата беше поставена на Кајмак.от по што веднаш доби негативни критики дека сервисот не би успеал, дека ќе заврши како некои други македонски сервиси на кои се објавуваат содржини во стил „кој колку испил“ и коментaри од видот „девојка прва класа. аа кој те сликашее тука? =) најубавааа!“ кои можат да се најдат на македонските друштвени мрежи.

Прочитај повеќе