Ви благодариме, ве слушаме, им се обрати Instagram на своите 100 милиони корисници кои збеснаа откако апликацијата за споделување на фотогорафии направи промени во Условите за користење. Но, Instagram негираше дека сака да споделува кориснички податоци со Facebook и да продава нивни дела на трети страни, иако во новите услови ќе прочитате дека „бизниси или […]

Прочитај повеќе

Мобилната апликација за споделување фотографии ги промени условите за користење за да можат да споделуваат податоци со Facebook. Instagram е во сопственост на друштвената мрежа, и можеби беше прашање на време кога ќе видиме вакво предавање на „информации“, како што вели Instagram. Во промените се вели дека „се направени за да може Instagram да функционира […]

Прочитај повеќе

Вчера пишавме за стартувањето на новите Google+ страници, а веќе еден ден потоа започнаа да излегуваат интересни услови за користење на овие страни. Политиката за користење на Google+ страниците налага сопствениците на страниците да не се служат со било какви промотивни активности директно на друштвената мрежа. Според овој услов, брендовите и компаниите не смеат да […]

Прочитај повеќе

Слободната друштвена мрежа која е во сопственост на корисниците, Diaspora, ја прифати Декларацијата за правата на корисниците на друштвени мрежи со цел да им понуди на корисниците побезбедно и поприватно споделување на лични податоци со сигурност дека истите нема да бидат злоупотребени. Diaspora беше најавена уште пред една година кога нејзиниот концепт, да биде изградени […]

Прочитај повеќе

Google призна дека направи грешка со импулсивното бришење на Google+ профили. Многу од профилите кои користеа псевдоними беа веднаш избришани без воопшто да се информираат корисниците. Бредли Хоровиц од Google објави дека погрешиле во одлуката и затоа ќе направат неколку промени во полисата, односно ќе ги информираат корисниците за го сменат името пред да го […]

Прочитај повеќе

Поминаа само три недели, а Google+ веќе има 20 милиони корисници. За споредба, на Facebook му требаа три години да стигне до таа бројка. Но, и покрај позитивните критики и огромниот публицитет, сепак кај Google+ не е сè така бело како што изгледа. Еден од главните и контроверзните услови за користење на Google+ е профилот […]

Прочитај повеќе

Популарниот сервис за складирање и синхронизирање во облакот, Dropbox, објави блог пост во кој ги промени „Условите за користење“ за да бидат појасни за корисниците, откако беше обвинет од американската Федерална комисија за заштита на корисници (FTC), која вели дека Dropbox не обезбедува доволно информации за безбедноста на облакот, односно за колку се безбедни корисничките податоци кои се закачуваат на одалечен сервер, а до кои корисникот има пристап само преку веб сервисот.

Прочитај повеќе

Во последните две недели на Facebook започна иницијатива за поставување на профил слика од омилениот цртан јунак од детството. Многу корисници веднаш ги заменија своите профил слики со Мики Маус, Душко Долгоушко, Твити, Којотот, Калимеро и други цртани јунаци со цел да учествуваат и да се потсетат себе си и своите пријатели на безгрижните денови од детството.

Прочитај повеќе

Крадење текстови не е нешто ново низ македонските медиуми и портали. Го имам искусено од прва рака, а имам и читано за вакви случаеви. Откако ќе ги пишеме или зборуваме со „пиратите“ секогаш завршува со извинување, тргање текст или „нема више жими сé“ филозофија.

Прочитај повеќе