Android апликацијата „Пријави корупција“ ќе им дозволи на граѓаните да пријават случаеви на корупција според одредени категории, локации или пак да ги прегледаат пријавите, велат Transparency International – Macedonia и Center for International Relations од Вашингтон. Апликацијата е надополнување на проектот Пријави корупција кој ја користи Ushahidi платформата за да ги мапира случаите на корупција […]

Прочитај повеќе

„Краудмапинг“ (Crowdmapping) претставува процес на онлајн геомапирање на информации (информација, слика, видео) од страна на корисниците, користејќи комуникациски алатки (интернет, е-пошта, смс, социјални медиуми итн.) за одредена кауза (мапирање природни катастрофи, криминал, изборни нерегуларности, ширење на вирус, политичка корупција и др.). Содржината генерирана од стана на корисниците е агрегирана и визуелизирана во форма на „краудсорсирана“ […]

Прочитај повеќе

Transparency International-Macedonia и Center for International Relations од Вашингтон стартуваат нов сајт Пријави корупција кој е алатка за едноставно пријавување на случаи на корупција бесплатно преку SMS пораки, имејл, преку веб апликација, по фиксен телефон или преку Twitter користејќи го хаш-тагот #korupcijaMK. Prijavikorupcija.org е изграден врз Ushahidi платформата, која е прогласена како пионир на технологијата […]

Прочитај повеќе

Ushahidi поради својата одлична можност за мапирање на итни настани со помош на сите инволвирани во истите беше изгласан како пионир на технологијата за 2010, а самата платформа се покажа неверојатно корисна во бројни примери ширум светот за следење на изборите и помагање при незгоди и природни катастрофи.

Прочитај повеќе

Клај Ширки, професор по ИКТ на New York Универзитетот, објаснувајќи го Ushahidi, платформа со отворен код за автоматско генерирање информации и нивна визуелизација, вели дека овој проект не би бил можен без дигиталната технологија и без човечката великодушност.

Прочитај повеќе

Светскиот економски форум одбра 26 пионери на технологијата за 2010 година. Пионери на технологијата се сите компании почетници од целиот свет кои развиваат и дизајнираат нови технологии.
 
„Иновациите на овие компании ги отсликува обидите на општеството да ја прифати и користи технологијата за промена и подобрување на начинот на кој работат бизнисите и самото општество.“ вели Светскиот економски форум.

Прочитај повеќе