Наскоро microUSB приклучокот ќе биде заменет со USB Тype-C верзија која ќе биде реверзибилна, односно ќе може да биде приклучена од било која страна без опасност да се заглави во телефонот и таблет компјутерот. Конечно на IDF конференцијата во Кина за прв пат беше презентиран и можниот изглед на приклучокот. Според првата слика Type-C е […]

Прочитај повеќе

Започна креирањето и дизајнирањето на нов USB приклучок кој ќе може да се употребува во следната генерација на преносни уреди. Новиот конектор го следи досегашното именување и е наречен Type-C, и ќе биде осмислен до средината на следната година, известува Verge. Новиот кабел покрај димензиите ќе треба да ги исполни и следниве услови: да овозможи […]

Прочитај повеќе

Дали често празната батеријата на вашиот телефон мора да ја полните на небезбедни компјутери или јавни полначи? Во овој случај можеби најдобро ќе биде да размислите на вашиот USB кабел да му ставите “USB Condom”. Колку и да звучи тоа чудно, зборуваме за реален производ… :) USB Condom е приклучок кој е произведен од Int3.cc, […]

Прочитај повеќе

Времето на лозинки и на „колачиња“ за потврдување на дигиталниот идентитет наскоро ќе биде минато. Google размислува лозинките да ги замени со USB-„проверувач“, кој кога ќе го вметнете во USB читач, автоматски ќе го потврди вашиот идентитет, пишува The Wired. Google на овој проект соработува  со Yubico, компанијата која ги призведува USB клучевите. Авторизацијата која се […]

Прочитај повеќе

Во следниов тест ќе ви го претставам куќиштето на Cooler Master од серијата Elite, кое спаѓа во поевфтиниот дел од ценовникот. Станува збор за Elite 430 Black. Ова куќиште е наменето за корисниците со ограничен буџет кои сакаат функционално куќиште со не-наметлив дизајн. Технички карактеристики: Тип: Куќиште Производител: Cooler Master Модел: Elite 430 RC-430-KWN1 Тип […]

Прочитај повеќе

Трошејќи време на 9GAG, забележавме интересен пост кој на едно место ги има соберено поинтересните форми на мемориски стикови. Мали, големи, шарени, дел од привезоци, симболични, со амблеми, со компаниски лого-а, во облик на клучеви, мечиња, касети и што уште не… сите ќе се сложиме дека постои огромен избор на USB уреди… во продолжение едни […]

Прочитај повеќе

Европската комисија ги одреди техничките спецификации за универзален мобилен полнач на батерии за сите мобилни уреди кои ќе се продаваат во Европа почнувајќи од првите месеци на 2011 година. Оваа барање беше поддржано од 14 компании меѓу кои се Apple, Motorola, Nokia, RIM, Samsung, Sony Ericsson, Alcatel…

Прочитај повеќе

Рутински читајќи ја нашава дневна бело-жолта штампа, на мое големо изненадување во текст на Дневник неповрзан со технологијата, ниту пак со некои сензационалистички теми околу технологијата, забележав нешто доста интересно… во некој судски процес судијата побарал од обвинетиот да му ја приложи целата одбрана од 50 листа на USB за да се забрза постапката. Oбвинетиот саркастично објавил дека во затворот немал пристап до компјутер…

Прочитај повеќе

На овогодишната Black Hat конференција безбедносниот експерт Барнаби Џек само со интернет конекција успеа далечински да хакне банкомат да исфрла пари и да ги украде корисничките податоци. Се работи за банкомати кои можат да се најдат покрај продавниците, во трговските центир, пред банките…

Прочитај повеќе