Употреба преносливи софтверски алатки директно од вашето USB знае да биде исклучително корисно. Таквите апликации ниту заземаат простор на вашиот хард диск, ниту пак ја забавуваат работата на вашиот компјутер. Веб сајтови како PortableApps ви дозволуваат да инсталирате преносливи верзии за одредени програми. Одреден софтвер, меѓутоа, не е достапен во пренослива форма. Софтверска апликација како […]

Прочитај повеќе

Секој пат кога сакате да форматирате хард диск и реинсталирате оперативен систем потребен ви е бутабилен медиум на кој се наоѓа сликата од оперативниот систем. Таквите слики (image) за Windows или Linux се во форматот ISO и она што обично се прави е да се изрежат таквите фајлови на CD или DVD и со нив […]

Прочитај повеќе

Истражувачи од Positive Technologies пронајдоа безбедносен пропуст од Intel Management Engine (IME). Станува збор за компонента на секој процесор по 2008 година. IME извршува различни задачи во текот на целата работа од бутирање до „sleep“. Од Intel тврдат дека процесот е неопходен за целосно отклучување на перформансите. Сепак, EFF сметаат дека оставање на заден влез е […]

Прочитај повеќе

USB Capture е алатка која е исклучително корисна доколку имате потреба од автоматизиран бекап на содржините кои се наоѓаат на вашите USB стикови. Откако ќе го инсталирате програмот, USB Capture ќе се вдоми во позадина и тивко ќе си седи се додека не приклучите USB стик во компјутерот. Во моментот кога ќе детектира USB, алатката започнува […]

Прочитај повеќе

Thunderbolt 3 кабелот e способен да пренесе филм со 4K резолуција за помалку од 30 секунди. Иако тоа е фасцинантна брзина, сепак поинтересната вест е дека ќе доаѓа со новиот стандарден USB-C конектор, јави Intel. Брзината на проток кој ќе ја овозможува новиот кабел е 40Gbps или двапати побрзо од 20Gbps на Thunderbolt 2. Покрај […]

Прочитај повеќе

По Apple Macbook, и Google го претстави својот прв лаптоп кој доаѓа со новиот USB Тype-C. Новата верзија на Chromebook Pixel доаѓа со новиот конектор, што е добра вест за фановите на симитеричниот конектор, бидејќи сега две од најголемите компании се позиционираа зад USB-C конекторот. „Сметаме дека сите треба да можат да користат еден полнач […]

Прочитај повеќе

Кусо претставување на можностите за напад преку USB се доволни да посакате да ги пополните USB-портите на компјутерот со цемент, вели Gizmodo. Станува збор за видео кое прикажува како врз OS X може да биде преземена контрола за неколку секунди. Целиот процес е краток и едноставен, штом USB-то се приклучи во портата се идентификува како […]

Прочитај повеќе

Веќе нема да се мачите со проблемот на која од двете страна се вклучува USB-то бидејќи сега е финализиран стандардот за новата генерација USB приклучоци. USB Type C ќе биде првиот реверзибилен USB приклучок, односно ќе може да се приклучи без разлика како е завртен, јави USB.org. Според креаторите, USB-Type C e доволно „мал да […]

Прочитај повеќе

Безбедности експерти од Берлин открија пропуст во USB уредите кој му овозможува на напаѓачот целосна контрола врз инфицираниот систем, а засега единствена одбрана е користење на уреди во кои имате доверба, иако и во овој случај е можно репрограмирање на уредот. Причина за проблемот е што еден уред кој се користи на пример за складирање […]

Прочитај повеќе

Наскоро microUSB приклучокот ќе биде заменет со USB Тype-C верзија која ќе биде реверзибилна, односно ќе може да биде приклучена од било која страна без опасност да се заглави во телефонот и таблет компјутерот. Конечно на IDF конференцијата во Кина за прв пат беше презентиран и можниот изглед на приклучокот. Според првата слика Type-C е […]

Прочитај повеќе

Започна креирањето и дизајнирањето на нов USB приклучок кој ќе може да се употребува во следната генерација на преносни уреди. Новиот конектор го следи досегашното именување и е наречен Type-C, и ќе биде осмислен до средината на следната година, известува Verge. Новиот кабел покрај димензиите ќе треба да ги исполни и следниве услови: да овозможи […]

Прочитај повеќе

Дали често празната батеријата на вашиот телефон мора да ја полните на небезбедни компјутери или јавни полначи? Во овој случај можеби најдобро ќе биде да размислите на вашиот USB кабел да му ставите “USB Condom”. Колку и да звучи тоа чудно, зборуваме за реален производ… :) USB Condom е приклучок кој е произведен од Int3.cc, […]

Прочитај повеќе