Проектот на УСАИД – „Партнерство за подобра бизнис регулатива“ одржа инфо сесија на тема „Законските прописи од областа на животната средина, постапување со отпад од електрична и електронска опрема во функција на развој, унапредување и конкурентност на компаниите”.  На настанот се водеше дискусија во која се идентификуваа предлози за подобрување на постојните законски/подзаконски постапки, барања […]

Прочитај повеќе

Проектот за деца со пречки во видот излезе со соопшетение во кое ја претстави актуелната состојба и преземените мерки. Новитет се аудио книгите кои треба да бидат дополнителна поддршка и алтернатива на Браевото писмо. Сите материјали и аудио книги ќе им бидат достапни на лицата со пречки во видот на серверот на универзитетот. “До 2014 […]

Прочитај повеќе

HUB Skopjе e нов заеднички работен простор кој стартапите и претприемачите ќе можат да го изнајмат за да го развиваат својот нов иновативен проект. Hub-от нуди пристап до интернет и сала за состаноци, но и менторство и пристап до бизнис настани на кои може да се запознаат други претприемачи и инвеститори. Hub Skopje е основан […]

Прочитај повеќе

USAID објави прирачник за користење на друштвените мрежи, пренесува Радио МОФ. Прирачникот доаѓа под името „Друштвени Мрежи: Водич за зајакнување на граѓанското општесто преку социјалните медиуми“, а е креиран од тимот предводен од Тина Јесајан. Публикацијата е поделена во неколку делови: Вовед во друштвените медиуми; популарни платформи; капацитет на друштвените медиуми за градење и зацврснување […]

Прочитај повеќе

(Овој текст е претходно објавен од Сервис за проверка на факти од медиумите, проект на USAID за зајакнување на медиумите во Македонија, спроведуван од Фондацијата Метаморфозис. Авторот е Филип Стојановски.) Има ситуации кога е од јавен интерес да се пронајдат содржини кои биле објавени на Интернет, па потоа отстранети. Оваа лекција покажува како со помош […]

Прочитај повеќе

Како да се искористат е-Влада сервисите за поефикасно и потранспарентно општество? Ова е проблемот со кој се соочуваме и кој е темата на конференцијата E-Society 2010 организирана од фондацијата Метаморфозис и USAID. Презентациите и видеото од конференцијата ќе бидат објавени на официјалниот сајт, а дополнително објавена е и книга „Oснови и развој на е-влада“.

Прочитај повеќе

Деновиве се одржа интерактивен саем за кариера „e-Career Fair“ во организација на Националната програма за практикантска работа и вработување „Моја Кариера“ во рамките на Проектот на УСАИД за конкурентност.

Прочитај повеќе