Често се случува да треба да споделуваме одредени линкови. Проблемот кај повеќето од нив е тоа што се исклучително долги. При споделување линкови со кирилична поддршка се случува финалниот резултат да е редови и редови од бројни знаци и симболи, збунувачко множество за кое ќе ви треба еден час и два лексилиуми доколку пробате рачно […]

Прочитај повеќе

По четири години конечно успеавме да го добиеме IT.mk доменот со кој сега на сите посетител ќе им овозможи ме полесен пристап. Дали ќе внесете IT.com.mk или IT.mk вие ќе се најдете на овој сајт! :) Приказната зад IT.mk доменот се влече уште од стартување на порталот, уште од 2008-ма година. До сега не можевме […]

Прочитај повеќе

Google е најдобриот интернет пребарувач, меѓутоа пребарувачот на Google+ е далеку од стандардите кои ги постави Google. Доколку сте се обиделе да побарате некој до сега на Google+ користејќи го понудениот пребарувач, сигурно сте приметиле дека можете да барате само луѓе, и тоа само по име. Не можете да ги барате по клучни зборови од […]

Прочитај повеќе

Македонските Facebook корисници се мета на таргетирана локална phishing измама. Корисниците преку хакнати профили на нивните пријатели се водат до страна – http://www.jesjes–slike.tk/ која наликува апсолутно на Facebook со порака „логирај се има твои слики тука“. Целиот текст е напишан на македонски, а ако се обидете да четувате со хакнатиот пријател ќе добиете одговор на македонски бидејќи разговарате со локален black hat хакер зад профилот.

Прочитај повеќе

New York Times потроши околу 40 милиони долари за да се прилагоди и воведе претплата за своето дигитално издание, велат некои извештаи. Ова е огромна сума пари потрошено за џабе.

Прочитај повеќе

Firefox 4 донесе многу поделени мислења во однос на драстично променетиот интерфејс. На многумина им се допаѓа, но повеќето мислат дека е едноставно „чекор назад“. Тоа може да се види од оваа активна тема на форумот, а и низ мрежата се шират побарувања за хакови кои ќе им помогнат на корисниците кои си го сакаат стариот интерфејс да ја добијат пак таа функционалност.

Прочитај повеќе

Goo.gl e едноставен URL кратач и QR код креатор креиран од Google, кој верувам многумина од вас веќе го користат за тие намени. Oние кое користат Google Chrome ќе можат да си го додадат како екстензија и да им биде на дофат со притискање на едно копче, постои и екстензија за Firefox која ги нема сите опции како другата, но ви овозможува да користите некои од услугите.

Прочитај повеќе

Quick Response код е специфичен вид на матричен (дводимензионален) баркод кој може да го читаат QR читачи или пак телефони кои имаат камера. Во него може да енкодираме текст, URL, слика или други податоци. Примената на QR кодот е огромна, а можностите безгранични. За разлика од нивната иницијална употреба, QR кодовите станаа доста популарно нешто со безброј примени. QR кодовите се одлични заради брзината со која може да се прочитаат, точноста и функционалноста. Иако сличноста со баркодовите е очигледна и можеби се прашувате зошто ни се потребни QR кодовите, одговорот е дека потребата за повеќе карактери и повеќе видови на податоци се наметнува во светот со цел да се направат повеќе податоци подостапни. Развивачите пробаа да ја прошират употребата на баркодовите, но откако тоа се покажа како неуспешно, QR кодот го замени.

Прочитај повеќе

Google работи на порадикални промени во корисничкиот интерфејс, особено околу дизајнот на омнибоксот (барот за адреси). Како што и се забележува во развојот на Chrome, Google се стремат кон што поминималистичкиот дизајн. Овојпат, централната идеја се врти околу отстранувањето еден од двата реда кои во моментов се наоѓаат во горниот дел на прелистувачот, односно сакаат да го отстранат URL барот и да ги интегрираат табовите и барот во едно.

Прочитај повеќе

Видео сервисот Vimeo овозможи корисниците да си одредат своја, персонализирана URL адреса на своите видеа. До сега видеата на Vimeo има доволно кратка адреса за лесно споделување, но составена од 7-8 бројки со што беше тешка за помнење. Пример, http://vimeo.com/17853140 .

Прочитај повеќе

Скратувачот на линкови Bit.ly овозможи собирање неколку линкови во едно „купче“, што ќе помогне да споделите колекција линкови со еден линк.

Прочитај повеќе

Roc на Aviary е интересна алатка за креирање музика. Roc не е софтвер кој треба да се симне туку е веб базиран, односно можете да го стартувате на вашиот прелистувач.

Прочитај повеќе