Сопствениците на десктоп компјутер на кој има приклучен баркод  читач ќе можат да скенираат и да сторнираат фискални сметки. Апликацијата е достапна на веб страницата на Управата за јавни приходи и е бесплатна за преземање. Оваа апликација може да се користи како и мобилната МојДДВ за скенирање на сметки за поврат на ДДВ. Покрај поврат […]

Прочитај повеќе

Со април доаѓа и периодот во кој граѓаните требаше да ги поднесат своите даночни пријави. Оваа година за првпат товарот нема да биде на граѓаните туку на Управата за јавни приходи. Агенцијата најдоцна до 20 април треба на сите обврзници да им ги испрати сите даночни пријави за потврда. Пријавите ќе пристигнат преку електронскиот систем […]

Прочитај повеќе

Управата за јавни приходи очекува зголемување на даночните пријави од граѓани кои заработуваат на Интернет, пренесува Вест, повикувајќи се на изјава на УЈП. Ова пред сѐ се однесува на заработката од фриленс сервисите како Freelancer или Upwork. „Една од категориите обврзници што треба да поднесат годишна даночна пријава за персонален данок на доход се граѓаните […]

Прочитај повеќе

Управата за јавни приходи стартува веб сервис преку кој од 16-ти февруари граѓаните ќе можат да поднесуваат даночна пријава. Наместо да се туркаат на шалтери, тие ќе можат да поднесат даночни пријави од дома, во било кое време. Електронското пријавување на данок ќе функционира преку USB токен. Граѓаните ќе се регистрираат на etax.ujp.gov.mk, ќе треба […]

Прочитај повеќе

Управата за јавни приходи воведе анонимно електронско пријавување на мито и корупција, затајување на данок, непрофесионално однесување на даночен службеник…

Прочитај повеќе