За да се впуштите во вселенски истражувања нема потреба од одење подалеку од вашиот компјутер, или телефон. Во оваа прилика, ве запознаваме со корисни сајтови и апликации кои ќе ви помогнат да ги истражите ѕвездите, да ги посетите планетите или да се изгубите во универзумот. Сево ова, од удобноста на вашата направа. Сјајот на ѕвездите […]

Прочитај повеќе

Hardware/Hybrid Accelerated Cosmology Code (HACC) е обид да се искористи пресметковната моќ на суперкомпјутерите за прикажување на комплициран модел на универзум кој е во експанзија. Проектот следи четири пати повеќе елементи од претходната симулација, односно над 1,1 трилиони честички додека се поместуваат. Пресметките за проектот ги прават три суперкомпјутери Titan, Sequoia и Mira. Додека работи […]

Прочитај повеќе

Сето знаење може да се пресмета. Oва е размислувањето на Стивен Фолфрам, основач на Wolfram|Alpha и Matematica, кој во својата презентација на TED конференцијата објаснува дека за да се дојде до човечкото знаење и информација мора да се пресметува (computе), односно знаењето треба да може да се пребарува и користи.

Прочитај повеќе