(Текстот во продолжение е текст напишан од страна на <strhttps://www.it.mk/wp-admin/edit.phpong>Ендава ДООЕЛ Скопје, како одговор на текстот Србија ги повлече субвенциите за Endava по реакциите на ИТ заедницата, објавен на IT.mk на 21.декември, 2016-та година.) Благодариме што нѐ контактиравте и ни дозволивте да придонесеме кон оваа јавна дискусија, и ја поздравуваме оваа шанса да учествуваме. Ендава […]

Прочитај повеќе

(Текстот е дел од серијалот на тема ИТ Кариера во .мк општеството кој ќе ви помогне да ја пронајдете и добиете вистинската ИТ позиција за вас.) Дообразување и оспособување на нови кадри во идни дизајнери, создавачи и уредувачи на содржини, веб дивелопери итн. итн. е нешто што стана нов мост помеѓу “класичното” високо образование и пазарот […]

Прочитај повеќе

Додека Facebook секојдневно се преполнува со се поголем број на глупости, LinkedIn нон-стоп работи на подобрување на својот сервис, содржински и функциски. Најново нешто што LinkedIn го претстави на своите 225 милиони корисници се страниците за универзитети. LinkedIn од денес целосно го менува начинот на кој студиите ќе им бидат претставени на корисниците. Сигурен сум […]

Прочитај повеќе

Денес од Coursera на својот блог објави дека уште 17 универзитети ќе им се приклучуваат во споделување на знаењето. Вкупно сега има 33 универзитети кои обезбедија над 200 бесплатни курсеви за 1,3-те милиони студенти кои го посетуваат сајтот. Со новите универзитети се зголеми и бројот на курсеви, па и областите за кои професорите од овие […]

Прочитај повеќе

Coursera е неколку месеци стар проект во областа на е-образованието, а веќе брои 1 милион корисници. Проектот е започнат од страна на Универзитетите Принстон и Станфорд, а подоцна им се имаат приклучено уште 14 нови универзитети. На сајтот можете да најдете одлични курсеви кои може да им бидат од голема корист и на нашите студенти, […]

Прочитај повеќе

IT.com.mk во соработка со Zero Science Lab направи експеримент за безбедноста на десетина .mk сајтови и откривме дека многу сајтови на значајни институции, како customs.gov.mk, sobranie.mk или ukim.edu.mk, имаат ранливост на XSS напад.

Прочитај повеќе