Еден универзитет од Алабама им дозволи на студентите да бидат идентификувани и да плаќаат за најразлични добра со нивниот Apple часовник. Универзитетот не е единствениот орган кој е задоволен од ваквата изведба. Па така, и претставник од Apple побрза да даде изјава и да објасни дека сè што студентот треба да направи е да го […]

Прочитај повеќе

Универзитетот Никозија на Кипар е првата образовна институција во светот која ќе им дозволи на студентите својата школарина да ја плаќаат со дигиталната валута биткоин, јавува Geekwire. Универзитетот е најголем приватен универзитет на Кипар и еден од најголемите универзитети на Медитеранот на кој наставата на англиски јазик ја посетуваат повеќе од 5.000 студенти. Студентите кои […]

Прочитај повеќе

Популарниот онлајн сервис за едукација Coursera доби огромно признание од американскиот Совет за Образование кој предложи пет онлајн курсеви да се сметаат на универзитетите кон ACE кредитите. Отсега посетувачите на акредираните курсеви ќе можат да ги приложат и овие курсеви за ACE CREDIT, се разбира доколку универзитетите ја прифатат препораката на советот. Повеќе од 2000 […]

Прочитај повеќе

Во јули оваа година Арон Шварц, еден од основачите на Reddit и познат активист од САД, беше уапсен под сомнеж за кражба на податоци – околу четири милиони научни текстови од мрежата на JSTOR. Случајот сѐ уште не е разрешен и Шварц, ако биде пронајден за виновен, се соочува со казна затвор до 35 години, […]

Прочитај повеќе

Спопред истражувањата кои ги направија универзитетите во Нотингем, од В. Британија и Стокхолм, Шведска, одредена група на играчите на видео игри ја задржуваат гејминг состојбата на свеста и по завршувањето на играњето. Некои од гејмерите се толку внесени во играњето што ги префрлаат искуствата во реалниот свет. Истражувачите овој феномен го нарекле „Game Transfer Phenomenon” […]

Прочитај повеќе

Иако во Македонија имаме обемни образовни програми за компјутерски науки, сепак ни недостасуваат многу модули кои би било добро да ги знаеме. Lecturefox е интернет страница каде можете да најдете многу бесплатни предавања од најдобрите американски универзитети.

Прочитај повеќе

Охридскиот универзитет за информатички технологии „Св. Апостол Павле“ го претстави првиот македонски суперкомпјутер кој има 260 процесорски единици и користи Linux Cent OS.

Прочитај повеќе

Универзитетот од Флорида ја користи популарната стратегија Starcraft во предавања со цел да ги научи студентите за менаџмент на време и ресурси, како и за „адаптирано донесување одлука“.

Прочитај повеќе

Или ќе се отвара нов факултет за информатика или пак Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) и Иститутот за информатика од Природно математичкиот факултет (ПМФ-ИИ) ќе се спојат во еден факултет – ФИНКИ, кратенка за Факултет за информатички науки и компјутерски инженеринг, пишува Мартин Спасовски, блогер и студент на ПМФ кој заедно со 30-тина студенти присуствувал на средба со Министерството за Образование на која се објаснила ситуацијата.

Прочитај повеќе