Темата на говорот на Ендрју Мекафи е идното општество и што кога работите ќе се автоматизирааат. Г. Мекафи зборува за 2 решенија. Првото е на кус рок: повеќе претприемништво, инвестиции во инфраструктура и подобро и поприлагодено образование. За жал, на долг рок во околина во која има куп технологија и малку работни места за луѓето […]

Прочитај повеќе

Универзалниот приход е едно од решенијата за релативно актуелен проблем. Секако станува збор за сѐ пософистицираната автоматизација, вештачка интелигенција и роботи. Поради ова луѓето може да се посветат на други работи кои ги прават не само посреќни, туку и покорисни и попродуктивни. Сепак засега универзалниот приход e тема околу која мислењата често се поделени. Видеото […]

Прочитај повеќе

Марк Закербер во говорот на Харвард ја поддржа идејата за универзален основен приход. Со ова г. Закерберг им се приклучи на: Илон Маск, основач на Tesla ; Бил Гејтс, основач на Microsoft; Пјер Омидар, основач на eBay и Сем Алтман основачот на Y Combinator. „Треба да имаме општество кое не се мери единствено по економските […]

Прочитај повеќе

Илон Маск, основачот на Tesla и најверојатно најкул претприемачот на сите времиња, смета дека во иднина сите ќе земаат универзален основен приход. „Најверојатно ќе завршиме со универзални основни приходи за сите, или нешто слично поради автоматизацијата. Не знам што друго би можеле да направиме.“, вели г. Маск. „Луѓето ќе имаат време за друга работа, за […]

Прочитај повеќе