Во случај да сакате секојдневно да бидете опсипувани со интересни уметнички дела и факти поврзани за нив, тогаш DailyArt е апликација за во вашиот телефон. Преку апликацијата, имате на располагање над 2000 уметнички дела, биографии на над 700 уметници, како и интересни податоци за над 500 уметнички колекции. Земајќи го сево ова во предвид, тешко […]

Прочитај повеќе

Првиот проект на српскиот дизајнерски стартап Нова Искра успешно ја заврши својата KickStarter-кампања. Идејата ја поддржаа 177 корисници кои инвестираа вкупна сума од 20.983 долари. Идејата зад Flokk е да биде своевиден регионален Etsy. Стартапот има неколку занаетчии со кои соработува, но се надеваат дека во иднина ќе продолжат да го шират овој тим. Дизајнерите […]

Прочитај повеќе

WaterColorBot е принтер за уметници од Evil Mad Scientist, направен во соработка со Super Awesome Sylvia. Наместо стандардното принтање, WaterColerBot користи палета водени бои и четка со кои ги „слика“ копиите. Покрај четката и водените бои, новата верзија WaterColorBot 2.0 овозможува замена на четкичката со молив, рапитограф или нешто слично. Принтерот е дело на Силвија […]

Прочитај повеќе

FiftyThree, креаторот на популарната апликација за цртање, Paper, објави своевидна друштвена мрежа за артисти. Mix е платформа за споделување на креативни дела, отворена за уметниците да постираат своите цртежи кои ќе бидат прецртани, променети и надградени од останатите членови на заедницата. Идејата е да го споделите делото т.е. цртежот со други и да видите како […]

Прочитај повеќе

DeviantArt.com (devArt) е сајт кој претставува интернационална онлајн заедница на артисти вклучувајќи фотографи, сликари, аниматори, дизајнери, графичари… создаден во 2000 година, devArt денеска е во својата шеста верзија и има над 10 милиони регистрирани членови кои имаат објавено над 75 милиони свои дела, а бројот секојдневно се зголемува за околу 100.000.

Прочитај повеќе