Краткиот одговор на ова прашање е „Да, за парите заработени со freelance се плаќа данок на доход“.  Одговор на ова прашање и малку појаснување за „Само прашај“ дава Мухедин Авдиќ, раководител на сектор за даноци во Управата за јавни приходи.

Прочитај повеќе

На 15 јануари истекува рокот за регистрација на данокот на додадена вредност за компаниите кои оствариле даночлив промет повисок од 1 милион денари. Управата за јавни приходи објави и „Водич за подобро информирање на физичките лица за данок на додадена вредност“. Водичот веројатно ќе биде од корист за сите кои сè уште не поднеле пријави. […]

Прочитај повеќе

Веројатно веќе знаете дека треба или веќе сте се пријавиле за Е-персонален данок на УЈП. Поради промена во начинот на кој се пријавува данок граѓаните треба да се регистрираат на следнава адреса. Процесот е прилично едноставен. Внесувате податоци: име и презиме, матичен број и имејл. По ова го преземате pdf фајлот го печатите во 2 […]

Прочитај повеќе

Управата за јавни приходи очекува зголемување на даночните пријави од граѓани кои заработуваат на Интернет, пренесува Вест, повикувајќи се на изјава на УЈП. Ова пред сѐ се однесува на заработката од фриленс сервисите како Freelancer или Upwork. „Една од категориите обврзници што треба да поднесат годишна даночна пријава за персонален данок на доход се граѓаните […]

Прочитај повеќе

Управата за јавни приходи стартува веб сервис преку кој од 16-ти февруари граѓаните ќе можат да поднесуваат даночна пријава. Наместо да се туркаат на шалтери, тие ќе можат да поднесат даночни пријави од дома, во било кое време. Електронското пријавување на данок ќе функционира преку USB токен. Граѓаните ќе се регистрираат на etax.ujp.gov.mk, ќе треба […]

Прочитај повеќе

Управата за јавни приходи воведе анонимно електронско пријавување на мито и корупција, затајување на данок, непрофесионално однесување на даночен службеник…

Прочитај повеќе

Најголем проблем за дигиталната размена на документи меѓу администрациите е недоволно развиената комуникација меѓу државните институции, вели Министерството за информатичко општество пишувајќи за средбата меѓу ИТ министерот Иво Ивановски и директорот на УЈП Горан Трајковски.

Прочитај повеќе