Денеска, се донесе одлука новата училишна година да започне онлајн. Учениците од прво, второ и трето одделение, меѓутоа, треба да одат на училиште, под услов да добијат одобрување од родителите. Оние училишта кои имаат мал број ученици во паралелки исто така можат да посетуваат настава на училиште, независно од тоа кое се одделение. Како ќе […]

Прочитај повеќе

Кога се работи за извлекување од домашни задачи, нема крај на креативните изговори и стратегии кај децата. Како што можеби знаете, Вухан е областа во Кина за која се верува дека е епицентарот на коронавирусот. Децата кои се наоѓаат таму не одат на училиште, но онлајн часови и домашни задачи ги добиваат преку апликацијата DingTalk. […]

Прочитај повеќе

Што е Digital Storytelling? Digital Storytelling е напор да се раскаже приказна со дигитални помагала. Како модерна верзија, Digital Storytelling е следниот еволутивен чекор на класичното раскажување приказна. Поентата на дигиталното раскажување приказни не е да се раскаже изолирана приказна, туку да се споделат и поврзат искуства и перспективи на одредена група луѓе со целата […]

Прочитај повеќе

Дигиталната технологија знае значително да ги олесни секојдневните активности не само на учениците, туку и наставниците. Во пресрет на новата училишна година, решивме да споделиме три исклучително корисни алатки. Некои од нив ќе ви помогнат да се посветите на важните работи, некои ќе пробаат да внесат ред со вашите хаотични мисли. Сите од нив, меѓутоа, […]

Прочитај повеќе

Нaдополнето 16.03.2018 @ 10:30 Ричард Апија Акото се појави на Educational Exchange настанот кој Microsoft го организира за наставници и лидери во училиштата. Наставникот беше пречекан со овации на овој настан. Microsoft го донесе г. Акото на конференцијата речиси во последен момент. Но приказната не завршува тука. Компанијата во соработка со локалниот партнер во Гана […]

Прочитај повеќе

Од септември, со почетокот на новата учебна година, учениците во Франција повеќе нема да може да користат паметен телефон на училиште. Ова е одлуката на Француската влада која смета дека телефоните им пречат на учениците. Децата ќе можат да ги носат телефоните на училиште, но нема да смеат да ги користат. Во текот на целиот […]

Прочитај повеќе

Електронски дневник, безбројни чек-листи и планирања. Ова се само дел од непресушното множество обврски со кои наставниот кадар секојдневно се соочува. Ситуацијата станува значително покомплицирана (и поскапа) кога, за ваквите евидентирања наставникот се потпира на книжната форма. Како би се олесниле ваквите обврски при почетокот на новата наставна година, си земавме за слобода да ги […]

Прочитај повеќе

Владата рaзмислува да набави 300.000 таблет компјутери за училиштата, дозна Нова Македонија, а потврди министерот за образование Панче Кралев. Овој проект се планира за 2015 година, а причината за користење таблет компјутери е да се избегне оштетувањето на сегашнава опрема. „Ова се прави, како што дознаваме, поради тоа што за штетите направени со сегашната компјутерска […]

Прочитај повеќе

Турција очигледно нема намера да штеди кога станува се работи за образованието на своите млади граѓани. Турската влада планира амбициозна инвестиција за подобрување на образовниот систем, снабдувајќи 15 милиони ученици со таблет компјутери. Оваа инвестиција е дел од проектот „ФАТИХ“, кој има за цел да ги направи турските училиште да бидат во тек со технолошките […]

Прочитај повеќе

Видео сервисот ќе ги праќа прекршувачите во Училиште за авторски права. Ако корисникот добие опомена за прекршување на авторско право YouTube ќе го присили корисникот да мора да го прегледа Copyright School видеото, кое е анимиран едукативен 4.5 минутен цртан со Happy Tree Friends. По видеото корисникот ќе мора да одговори на мал квиз да „покаже дека може да посвети внимание и да ја разбере содржината“ пред да продолжи да закачува видеа. за да ги тргне опомените . Со три опомени се банира корисникот од сајтот.

Прочитај повеќе

Eлектронскиот дневник е бесплатен сервис, проект кој треба да ја подобри комуникацијата меѓу наставниците и родителите, да овозможи едноставен увид на родителите во училишните дневници и оценките на нивните деца, вели Министерството за образование.

Прочитај повеќе

http://www.flickr.com/photos/bionicteaching/4309359503/

 
Училиште од Филаделфија ги шпионирало студентите во домашна атмосфера преку вебкамери на лаптопи кои им биле дадени за да им се помогне при учењето. Шпионирањето е откриeно откако едно дете било казнето „поради недолично однесување дома“, а заменик-директорот покажал фотографија сликана од веб камера како доказ, пишува BoingBoing.

Прочитај повеќе