Во одредени ситуации, наставниците не се во можност да понудат на нивните ученици нешто повеќе од теорија. Немање доволно ресурси, соодветна опрема и време, знае да доведе до статични часови без корисна практична изведба. Како резултат, дел од учениците или не можат правилно да ги разберат концептите, или пак лесно ги забораваат. Дополнително, одредени концепти […]

Прочитај повеќе

Microsoft сега освен оригиналната видеоигра во своја сопственост ја има и верзијата на Minecraft за училиштата. Компанијата објави дека сега се сопственици на играта која се игра во над 7.000 училници во 40 држави. Апликацијата би требало да му помогне на Microsoft повторно да се наметне во училиштата, откако последниве години Apple и Google претставија […]

Прочитај повеќе

Новите алатки кои овозможуваат персонализирана настава за секој ученик за жал не доаѓаат без опасност, предупредува New York Times повикувајќи се на американски случаи во кои имаше проблеми со приватност по што некои држави ги забранија овие алатки. Секој од овие технологии чија цел е да помогнат со учењето и да го направат поефикасно, го […]

Прочитај повеќе

Таблет комјутерите се присутни во 70 отсто од примарното и секундарното образование во Велика Британија, јави ВВС. За жал нема никаков показател дека таблет компјутерите воопшто го подобриле квалитетот на образованието кај учениците. Новата статистика направена во 671 државни и приватни образовни центри. Најголем дел од учениците ги користат таблет комјутерите цел ден дури и […]

Прочитај повеќе

Во 2012-та и во првите три месеци на 2013-та година се украдени 376 лаптопи и 89 компјутери од основните и средните училишта ширум Македонија. Проектот кој требаше да му обезбеди компјутер на секое дете „безмалку се претвори во Компјутер за секој крадец“, пишува Netpress. Кражбите продолжуваат во 2013-та година, и по првите три месеци. На […]

Прочитај повеќе

Хрватските ученици од Дубровничката приватна гимназија кои при учењето користат iPad го поправија просекот на некои предмети за 20 отсто, јавува Dubrovnik Net. Споменатите предмети на кои учениците покажуваат подобри резултати се историја, географија и биологија. Директорот на гимназијата, Томислав Франушиќ се сомнева дека подобрите резултати се поради тоа што новите генерации се повеќе подготвени […]

Прочитај повеќе

Минатата недела се одржа е-Општество 2012 чија тема беше „Отворено образование за отворено општество“ на која се дискутираше за користењето на слободниот софтвер и отворените ресурси во образовните установи. Изненадувачки беше фактот дека голем дел од професорите, без разлика на нивната старост, се заинтересирани за промени во образованието и се спремни да ја користат технологијата […]

Прочитај повеќе

Фондацијата Метаморфозис го објави краткиот анимиран филм „Силеџија“ кој претставува 4-минутна поучна приказна за сајбернасилството што се случува помеѓу младите, ефектите од него врз жртвата и можните последици за насилникот. Љубовниот триаголник помеѓу Васко, Ана и Горан се развива во сликовита приказна која ги прикажува формите на сајбернасилство кои може да произлезат од детската љубомора, […]

Прочитај повеќе

Покрај продадени 26 милиони iPhone телефони, 35 милијарди долари приходи и 8 милијарди долари профит, финансискиот извештај за третиот квартал на Apple кријат интересен податок за продажбата на Mac и iPad. Аpple објави дека училиштата и центрите за образование купуваат два пати повеќе iPad отколку Mac компјутери. Брзината со која се прифаќа iPad во училиштата […]

Прочитај повеќе

 
Корејскиот институт за наука и технологија (KIST) и Нипон институтот за технологија (NIT) успешно изработиja и тестираa робот-професор. Хуманоидот е-Nuvo ќе започне да предава во 500 пред-школи и градинки во 2011 година, а во 2012 година ќе биде спремен да започне со официјални предавања во основните и средните училишта, пренесува корејскиот ETNews.

Прочитај повеќе