Ова е долг и детален текст, пропратен со чекор-по-чекор објаснувања за тоа каква алатка е ClassDojo и како може да се користи од наставниците. Наменет е првенствено за почетниците кои никогаш не ја користеле алатката, но и за оние кои сакаат да се запознаат со понапредни можности. Првин покажуваме што може Class Dojo, a потоа […]

Прочитај повеќе

Во одредени ситуации, наставниците не се во можност да понудат на нивните ученици нешто повеќе од теорија. Немање доволно ресурси, соодветна опрема и време, знае да доведе до статични часови без корисна практична изведба. Како резултат, дел од учениците или не можат правилно да ги разберат концептите, или пак лесно ги забораваат. Дополнително, одредени концепти […]

Прочитај повеќе

Дигиталната технологија знае значително да ги олесни секојдневните активности не само на учениците, туку и наставниците. Во пресрет на новата училишна година, решивме да споделиме три исклучително корисни алатки. Некои од нив ќе ви помогнат да се посветите на важните работи, некои ќе пробаат да внесат ред со вашите хаотични мисли. Сите од нив, меѓутоа, […]

Прочитај повеќе

Замислете ја следнава ситуација: Наставник влегува во училница со дваесет и пет ученици. Петнаесет од нив не го ни регистрираат наставникот се додека не ги слушнат останатите десет како во унисон го кажуваат стандардниот поздрав. Петнаесетте ученици кои првенствено не го регистрираа наставникот не беа премногу зафатени со повторување на лекцијата или подготвување на часот. […]

Прочитај повеќе

По 28-ми пат се избира најдобар програмер меѓу основците и средношколците во Македонија. Овогодинешниот Државен натпревар по информатика е во организација на Здружението на информатичари на Македонија. Натпреварот за учениците од средните училишта се оддржува во сабота на 1 април во просториите на ФИНКИ, додека учениците од основите училишта ќе се натпреваруваат во компјутерските лаборатории […]

Прочитај повеќе

Don’t be evil мoтото на Google беше сменето во Do the right thing кога компанијата се ребрендираше во Alphabet. И се чини дека промената е направена навремено, бидејќи сега Google е обвинет дека прибира податоци од учениците без нивно знаење. Проблемот е предизвикан од прелистувачот на компјутерите Chromebook кои компанијата ги промовираше како корисни и […]

Прочитај повеќе

Google издаде мобилната верзија на Classroom наменета за студенти, ученици и професори. Апликацијата овозможува дигитална соработка помеѓу учениците и наставниците и е поддршка на Google Apps for Education кои во моментов има над 40 милиони корисници. Classroom постои околу половина година, но сега доаѓа со нова апликација во која се вградени искуствата од досегашното користење. […]

Прочитај повеќе

УСАИД и програмата „Чекор по Чекор” – Македонија сакаат да ги олеснат почетоците на читањето и да ги заинтересираат децата уште во најрана возраст. Идејата е со дигитални, аудио сликовници читањето да се направи поинтересно, а со тоа децата да поминат повеќе време читајќи ги овие сликовници. За оваа цел е распишан и јавен оглас […]

Прочитај повеќе

Хрватските ученици од Дубровничката приватна гимназија кои при учењето користат iPad го поправија просекот на некои предмети за 20 отсто, јавува Dubrovnik Net. Споменатите предмети на кои учениците покажуваат подобри резултати се историја, географија и биологија. Директорот на гимназијата, Томислав Франушиќ се сомнева дека подобрите резултати се поради тоа што новите генерации се повеќе подготвени […]

Прочитај повеќе

Минатата недела се одржа е-Општество 2012 чија тема беше „Отворено образование за отворено општество“ на која се дискутираше за користењето на слободниот софтвер и отворените ресурси во образовните установи. Изненадувачки беше фактот дека голем дел од професорите, без разлика на нивната старост, се заинтересирани за промени во образованието и се спремни да ја користат технологијата […]

Прочитај повеќе

Професор од скопска гимназија е суспендиран поради екстремни религиозни Facebook постови. Според учениците, тие немале проблем со професорот бидејќи се однесувал пристојно на часовите, но според директорката на училиштето, која доставила копии од 8 страни од неговиот Facebook профил до полицијата, професорот од „скромен религиозен човек се претворил во фанатик.“

Прочитај повеќе

Не е доволно само да се стави компјутер пред ученикот, потребно е добар професор и соодветна настава и методика.

Прочитај повеќе