Uber ќе оддели 2,66 милијарди долари во акции за компанијата која помеѓу првите започна достава и порачки на храна преку апликација од паметен телефон, Postmates. Иако Postmates е главно препознатлив по испораката на храна, корисниците можат да порачаат било што. Uber е дел сервисите кои доставуваат храна преку Uber Eats, но компанијата очигледно смета дека […]

Прочитај повеќе

Еден од стартапите кои важат за најиновативни, Uber, имал цела единица задолжена за крадење на тајните на конкурентите. Ова го покажува еден документ кој е објавен во судскиот спор Waymo против Uber. „Единицата“ имала за цел да украде тајни на конкурентите преку илегален надзор, вели BBC. Единцата во еден случај дури отишла во хотел за […]

Прочитај повеќе

Во октомври 2016 година во хакерски напад се украдени податоци на 57 милиони Uber корисници. Ако се обидувате да се потсетите кога било ова, залудно е. Причината е што Uber им платил 100.000 долари на хакерите за нападот да остане тајна. Податоците кои биле украдени биле од корисниците, но и од возачите на Uber. Така […]

Прочитај повеќе

Новогодишните празници се одлично време за човечност и хуманост. Токму ова беше идејата на четири хрватски градови на чии иницијативи Uber ја започна #UberGIVING. Ова е европска иницијатива, која ја започнаа луѓе од 77 градови во 20 европски држави. Загреб, Сплит, Задар и Дубровник се градовите кои од Uber ја побараа оваа услуга за Хрватска. […]

Прочитај повеќе

Uber сака нивните возила да бидат попаметни отколку што се сега. Ова ќе овоможи нивната флота паметни возила во иднина да може да прави комплексни маневри, да вози по покомплексни рути, без возачи и без да претставуваат опасност во сообраќајот. „Ќе помине многу време пред автономните автомобили да можат самостојно да ги возат рутите кои […]

Прочитај повеќе

Уште не започнале со автономните возила, а Uber веќе има план за следните 10 години. Компанијата срамежливо ја најави Elevate, услуга која ќе овозможува превоз на патници со летала. Засега ова е само замисла на Uber. Возилата ќе полетуваат и слетуваат вертикално и ќе се користат за побрз и најверојатно поексклузивен пренос на патници. Она […]

Прочитај повеќе

Стартапот Otto кој за 700 милиони US долари во август стана дел од Uber, ја заврши својата прва испорака. Автономен камион на компанијата возеше со просечна брзина од 90 километри на час, а камионот возеше од Форт Колинс до Колоардо Спрингс во САД. Растојанието помеѓу овие градови е околу 200 километри. Во текот на целото возење […]

Прочитај повеќе

Нема многу поголеми ѕвезди во Питсбург од фудбалерите на NFL тимот на Pittsburgh Steelers. Најверојатно ова е главната причина поради која Uber се одлучи да сними промотивно видео, токму со ѕвездите Кем Хејворд и Стефон Туит, американски фудбалери од овој тим. Видеото е и информативно, па гледачите можат помалку да дознаат и за можностите на: LiDAR системот […]

Прочитај повеќе

Личниот возач за секој, сервисот Uber, во првите шест месеци годинава загуби 1.27 милијарди долари. Кога на ова ќе се додадат каматите, даноците и амортизацијата, загубата ќе биде уште поголема, јави Bloomberg. Компанијата во секое од тримесечијата во 2016 досега, загуби над 500 милиони долари. Компанијата работи со загуби во сите години од своето основање. Uber сè […]

Прочитај повеќе