WordPress и Tumblr наскоро ќе имаат ист сопственик. Компанијата Automattic во чија сопственост е WordPress ќе го купи Tumblr од Verizon. Тимот на Tumblr се околу 200 вработени кои сега ќе бидат  префрлени под Automattic. Некогаш проценуван на над 1 милијарда долари, висината на цената на оваа продажба денес е проценета на 20 милиони долари, […]

Прочитај повеќе

Tumblr апликацијата повеќе не е достапна на AppStore. Причината за ова е известувањето од дел од корисниците дека биле прикачени слики на сексуална злоупотреба на деца. Апликацијата е отстранета на 16 ноември, но Apple не ја објави причината. Tumblr објави соопштение во кое ја објасни дека работат со Apple на враќање на апликацијата, но пред […]

Прочитај повеќе

Доколку имате профили на MySpace или Tumblr на кои долго време не сте им ги промениле лозинките, сега е време да го направите тоа. Податоците од стотици милиони корисници се на продажба, а според Motherboard се работи за вистински, веродостојни податоци. Имејл адреси, лозинки и адреси од 360 милиони MySpace профили се дел од листата. […]

Прочитај повеќе

Tumblr, во сопственост на Yahoo, е една од покреативните блог платформи која има 260 милиони блогови, кои се уникатни и поразлични од останатите блогови и друштвени мрежи. Tumblr е платформа за луѓето што се млади, кул и што ја искажуваат својата креативност преку визуелни постови. Но, ако другите друштвени мрежи изградија цели бизниси и заедници […]

Прочитај повеќе

По повод 130-та годишна традиција на производство на вино, винаријата Тиквеш отвори дигитален музеј посветен на создавање на вино во Македонија. Во музејот ќе најдете фотографии и приказни од минатото кои сведочат за производството и пиење на виното, како и етикети, шишиња и примероци кои се дел од историјата на најпознатата македонска винарија. Музејот е […]

Прочитај повеќе

Tumblr е позната мрежа каде може да се најдат креативни блогери, од дизајнери до илустратори и други артисти, кои изработуваат дела што вредат да бидат промовирани. Затоа блог платформата, сега со над 420 милиони блогери, стартува програма Creatrs која ќе ги поврзе креативците со маркетинг агенции и брендови за да креираат кампањи. Преку Creatrs Network […]

Прочитај повеќе

Yahoo очекува заработка од над 100 милиони долари од Tumblr во 2015 година, вели директорката Мариса Мејер. Порастот на заработката e поради се поголемиот број корисници, воведувањето на реклами, но и од се поголемата „продуктивност“ на постоечките корисници. Последните 15 месеци бројот на корисниците е пораснат за 40 отсто на 420 милиони, а бројот на […]

Прочитај повеќе

Tumblr во соработка со Ditto Labs ќе ги скенира сите фотографии на блог постовите со цел да ги пронајде брендови на нив. Целата анализа е оставена на Ditto Labs, a Tumblr, иако ќе ги „достави“ фотографиите до компанијата, нема да учествува во анализата. Покрај тоа што целта е пронаоѓање на брендови на фотографиите, барем засега […]

Прочитај повеќе

Tumblr од секогаш ги охрабрувал своите 180 милиони блогери да бидат креативини и слободни во изразувањето на својот блог, а сега ќе им дозволи да го направат тоа и преку новата мобилна апликација за Android и iOS. Сега блогерите можат да одберат од 3,3-те милијарди теми, бои, стилови и фонтови за да си ја персонализираат […]

Прочитај повеќе

Facebook, YouTube, Google+ и Twitter сè уште владеат во светот на друштвените мрежи мрежи кога е во прашање бројот на корисници, но кај нив растот стагнирали, или како што велат некои го достигна максимумот. Споредено со нив, помалите друштвени мрежи забележуваат огромен раст, предворедни од најбрзорастечката мрежа во последниве шест месеци, Instagram. Сепак и покрај […]

Прочитај повеќе

Платформата за блогирање Tumblr усвои една од функционалностите кои со години наназад се достапни на најпопуларнитe друштвени мрежи. Сега во секој пост на Tumblr ќе може да споменете корисник користејќи го @ симболот за да линкате до неговиот профил. Бидејќи Tumblr е платформа каде се реблогираат најинтересните постови, ваквото @споменување ќе им користи на сите […]

Прочитај повеќе

Платформата за блогирање Tumblr ја подобри својатa Android апликација со опции кои беа побарани од корисниците. Апликацијата сега автоматски ги стартува анимираните гифови, наместо да се клика на нив; поддржува пејсаж мод со што ќе може апликацијата да се користи и на таблет компјутери; и има можност за креирање на сетови за фотографии, односно правење […]

Прочитај повеќе