Нов тројанец, направен само за Mac машините на Аппле, инсталира лажни реклами (adware) кои се прикажуваат преку Chrome, Firefox и Safari на различни веб страници, дури и на Apple.com. Целта на тројанецот е да генерира пари од прегледите и кликовите на рекламите, открива The Next Web. Руската безбедносна фирма Doctor Web го означи тројанецот како […]

Прочитај повеќе

Од крадење на лични податоци, бришење на податоците на мобилниот, вклучување во зомби ботнет мрежа и намерно праќање на пораки до премиум броеви. Сите овие се реални опасности од злонамерниот софтвер кој станува се „попопуларен“, во 2010-та се забележани 2.500 напади на мобилни уреди наспроти само 853 во 2009-та, вели безбедносната компанија Bullguard во својот […]

Прочитај повеќе

Околу педесетина сервери во САД, Франција, Британија, Шведска, Германија, Латвија, Литванија и Холандија се запленети од властите во акција да се спречи криминална шема која заработила до 72 милиони долари.

Прочитај повеќе

Германскиот тинејџер Денис, познат по алијасот DJ Stolen, е осуден на 18 месеци притвор откако бил фатен дека краде песни од познати ѕвезди како Лејди Гага, Џастин Тимберлејк, Леона Луис, Кеша и Мараја Кери.

Прочитај повеќе

BlackHole RAT е новиот тројанец кој ги таргетира MAC OS X системите. Како што и вели самиот тројанец, ова е сеуште бета верзија и е во изработка, што е индикатор дека во последно време интересот за креирање на ваков малициозен софтвер за Apple уреди е зголемен.

Прочитај повеќе

Низ Европската унија во 2010 година, 31% од испитаниците пријавиле дека закачиле вирус или друга компјутерска инфекција која резултирала со губење на информација или време во текот на периодот од една година, вели Eurostat, официјална агенција за истражување на Европската Унија, која објави селекција на статистики по повод Денот за побезбеден интернет.

Прочитај повеќе