Нов злонамерен софтвер TROJ_FEBUSER.AA ги презема корисничките профили на друштвените мрежи маскирајќи се како екстензија за Google Chrome и Mozilla Firefox. Засега софтверот ги напаѓа единствено корисниците на овие два популарни прелистувачи, додека Internet Explorer, Opera или Safari се безбедни. Црвот најпрво се пријавува како безбедносна надградба на прелистувачите под името F-Secure Security Pack 6.1.0 […]

Прочитај повеќе

Малициозните закани за Android уредите земаат сè поголем замав. Истражувачите за безбедност Trend Micro открија нова мобилна злонамерна апликација за Android која се претставува како Google+ апликација. Апликацијата може да снима телегонски разговори, да ја дознава GPS локацијата на уредот, да ги собира пораките и телефонските записи. Сите овие информации се испраќаат на Малицизоната апликацијата, […]

Прочитај повеќе

Се повеќе се закачуваме на друштвените мрежи додока сме на работа, вели истражувањето на Trend Micro. Според анализата, 1.600 интернет корисници, кои користат имејл и се по 5 часа дневно на компјутер, од 4 земји: САД, Британија, Германија и Јапонија во последните 2 години се почесто, поточно 5% повеќе се закачувале на друштвените мрежи додека се на работното место.

Прочитај повеќе