Вообичано крајот на годината е оставен за рекапитулација и потсетување на настаните од минатата година. Оваа година не е исклучок и веќе може да разгледаме дел од најгледаните и најзначајните настани објавени на многу сајтови. Сепак кога медиумите се во прашање вестите на годината се во погрешни проценки и лажни вести, вели Wall Street Journal. […]

Прочитај повеќе

Беа претставени четири нови апликации кои се изработени со отворените податоци достапни од државните институции. Во организација на фондацијата Метаморфозис беше стартуван конкурс за проекти со отворени податоци од кој се издвоени четири иновативни апликации од граѓански организации кои овозможуваат поедноставен увид во некои владини сервиси и институции. „Отворените податоци имаат директно влијание на одлуките […]

Прочитај повеќе

Барањата за пристап на податоците на корисниците од владите, никој пат досега не биле почести и повеќе по број, вели најголемата друштвена мрежа во својот извештај за транспарентност. Само за првата половина на 2015 година поднесени се над 41.214 барања до Facebook да предаде лични податоци за своите корисници. На листата се прикажани податоци и […]

Прочитај повеќе

На донесувањето на Транс-пацифичкото партнерство (TPP) не му недостасуваат контроверзии, пред се порaди тајноста на документите, но и обидот да останат во тајност пет години по нивното потпишување. Wikileaks пред една година ги објави податоците за договорот, кој, според New Republic, е поопасен отколку се шпекулираше. Постојат три тајни договори, кои се комплиментарни еден на […]

Прочитај повеќе

Aко новите технологии овозможуваат полесна комуникација со граѓаните, тогаш македонските власти и нивните .gov сервиси се уште не го разбрале концептот на Вебот. Всушност, истражување на Метаморфозис открива дека сепак има некој труд од страна на властите за отворен разговор со граѓаните, но како да се плашат од јавното мислење и експерименти, па комуникацијата ја […]

Прочитај повеќе

Едвард Сноуден, поранешниот аналитичар на NSA кој го разоткри масовното шпионирање на Американската национална агенција за безбедност, е номиниран за престижната Нобеловата награда за мир која во 2009-та година ја освои американскиот претседател Барак Обама. Г. Сноуден е номиниран од двајца норвешки пратеници кои велат дека со откривањето на тајното шпионирање на Интернетот се отвори […]

Прочитај повеќе

Во последниве шест месеци Facebook добил над 38.000 барања за информации од 74 земји, се вели во првиот извештај за транспарентност на друштвената мрежа. Девет барања од тие се дојдени од македонските власти кои побарале информации за 11 корисници. Во извештајот за транспарентост, налик на тој кој го објавува и Google, е излистан вкупниот број […]

Прочитај повеќе

По примерот на Google, и Twitter го објави својот извештај за транспарентност за оваа година. Компанијата во првата половина од 2012 година има добиено повеќе барања за цензурирање на одредена содржина, отколку во целата 2011 година. Во својот извештај, Twitter ги наведe сите земји чии влади побарале кориснички информации или побарале бришење на содржината поради […]

Прочитај повеќе

Ок, насловот можеби звучи премногу сериозен од колку што е самата ситуација. Факт е дека Google до сега не реагирал на ниту едно барање од македонските власти за цензура или отстранување на содржина, но од друга страна до сега македонските власти испратиле помалку од десетина барања за цензура или отстранување на нелегална содржина, ни открива […]

Прочитај повеќе

Новиот веб сајт на претседателот на Македонија, Ѓорѓе Иванов, е скоро шест пати поскап од најевтиниот .gov сајт, се вели во анализата „Индекс на рационалноста“ на Центарот за граѓански комуникации. „Соодносот на најниската и највисоката цена во изработката на нова веб-страница изнесува 1:5,7 односно највисоката цена е за дури 470% повисока од најниската. Цените се […]

Прочитај повеќе

Transparency International-Macedonia и Center for International Relations од Вашингтон стартуваат нов сајт Пријави корупција кој е алатка за едноставно пријавување на случаи на корупција бесплатно преку SMS пораки, имејл, преку веб апликација, по фиксен телефон или преку Twitter користејќи го хаш-тагот #korupcijaMK. Prijavikorupcija.org е изграден врз Ushahidi платформата, која е прогласена како пионир на технологијата […]

Прочитај повеќе

Google објави најнов извештај за транспарентност во кој се објавени сите барања од страна на државите и судовите во светот да се отстрануваат содржини од сервисите на Google, како и барања за кориснички податоци. Според последниот извештај за транспарентност, кој важи за од jануари до jуни, ваквите барања од страна на државите и судовите се […]

Прочитај повеќе