Facebook, без официјално најавуање, стартуваше нова алатка за преведување која ќе им овозможи на корисниците да преведуваат содржини директно од Facebook страници. Оваа алатка функционира благодарение на Bing Translatоr. Според Facebook, овој потег ќе им овозможи на корисниците да уживаат во содржините Facebook страниците без разлика на кој јазик се. Со оваа нова опција, под […]

Прочитај повеќе

Google објави нова единаеста стабилна верзија на својот прелистувач Chrome која овојпат доаѓа со опцијата за внесување на говор преку HTML. Пример, може да се преведе тоа што ќе му го кажете на Google Translate со кликање на микрофонот во долниот ќош. Моментално оваа опција е само за преведување од англиски на друг јазик, и иако е забавна сепак ќе треба мала прецизност во изговарањето.

Прочитај повеќе

Google објави нова верзија на Translate апликацијата за Android телефоните, која ја има опцијата за „разговорно преведување“ која преведува во момент додека се зборува, додека се води разговор со странски соговорник.

Прочитај повеќе


Google Goggles е апликација за Android 1.6+ мобилните телефони која користи слики за да го пребарува интернетот. Пример, во уметничка галерија сте, со вашиот телефон сликате уметничко дело и со помош на Goggles го пребарувате Google за историјата и авторот на делото.

Прочитај повеќе

Го дочекавме и тоа… најпопуларниот сервис за преведување на Google, отсега го разбира и македонскиот јазик. Сеуште нема официјална информација на блогот на Google, но во текот на денот сигурно ќе биде објавена. Ова е одлична вест, сега н многу лесен начин ќе може да преведувате од над 40 јазици директно на македонски, па дури и цели сајтови.

Прочитај повеќе