Јапонскиот производител на автомобили Toyota ќе инвестира 500 милиони долари во Uber. Поважно, компанијата ќе влезе и во развојот на автономни возила како дел од инвестицијата, велат извори за Wall Street Journal. Влезот во развојот е позначаен со оглед на тоа дека во последно време Uber баш како да престана да ги развива возилата. Компанијата […]

Прочитај повеќе

Не толку одамна, во 2017 година, Toyota ја претстави иднината на камионите кои навистина нема да загадуваат. Project Portal е иднината на транспортот, а како гориво се користат водородни ќелии. Компанијата сега ја претстави надградбата на возилото иако според нив ова е само рафинирање на Project Portal – Alpha. Новиот камион доаѓа со малку неинвентивно име – […]

Прочитај повеќе

Крајот на минатата недела беше кошмарен за голем дел од најголемите производители на возила. Група хакери ги објавија компаниските тајни на General Motors, Ford, Tesla и Toyota. За среќа станува збор за безбедносни експерти, па опасноста беше во контролирана средина. Безбедносните експерти ги пронајдоа овие податоци не на серверите на производителите, туку на Level One Robotics […]

Прочитај повеќе

Toyota претстави нов робот. Вообичаено компанијата претставува корисни роботи, но овој пат станува збор за поинаков вид на робот. CUE е нов робот од компанијата кој игра кошарка. Роботот може да погоди 200.000 шутеви. Она што е карактеристично е дека CUE е хуманоиден робот, а движењата при шутирањето му се слични како и на кошаркарите. […]

Прочитај повеќе

Дали Toyota може да биде првиот производител на автомобили кој ќе успее да понуди автономни возила на пазарот. Компанијата најавува дека првите возила кои самостојно ќе возат може да ги очекуваме на улиците веќе во 2020 година, таман на време за Олимписките игри во Токио. Toyota започна со тестирање на возилата на патиштата во Токио, […]

Прочитај повеќе

Quick Response код е специфичен вид на матричен (дводимензионален) баркод кој може да го читаат QR читачи или пак телефони кои имаат камера. Во него може да енкодираме текст, URL, слика или други податоци. Примената на QR кодот е огромна, а можностите безгранични. За разлика од нивната иницијална употреба, QR кодовите станаа доста популарно нешто со безброј примени. QR кодовите се одлични заради брзината со која може да се прочитаат, точноста и функционалноста. Иако сличноста со баркодовите е очигледна и можеби се прашувате зошто ни се потребни QR кодовите, одговорот е дека потребата за повеќе карактери и повеќе видови на податоци се наметнува во светот со цел да се направат повеќе податоци подостапни. Развивачите пробаа да ја прошират употребата на баркодовите, но откако тоа се покажа како неуспешно, QR кодот го замени.

Прочитај повеќе

(ова е гостински текст на Oгнен Плавевски, кој веќе подолго време се занимава со дизајн. Повеќе за Огнен на неговиот LinkedIn профил)
 
Овие денови имав задоволство да пазарам за нов автомобил. Иако новиот автомобил кој го купив беше по моите стандари, онлајн потрагата по него дефинитивно не задоволи кај дел од дистрибутерите. Скоро сите брендови кои ги побарав беа до некој степен застапени со веб сајт, но имање веб сајт не значи и информирање на потрошувачите за понудата и цените на автомобилите. Веб сајтовите се разликуваа по технологии од обични HTML страни, до по џиџе флеш страните (и морам да признаам по нефункционални), од неажурирани, до редовно одржувани, и до оние кои ги имаа ради реда.

Прочитај повеќе