Кога се работи за програми за преземање торенти, одредено име особено се истакнува. μTorrent. Но, μTorrent и сличните гиганти сега се само сенки на нивните претходни верзии и, како такви, првенствено служат за бомбандирање на корисниците со непотребни реклами и злоупотреба на довербата преку инсталирање програми без ваше знаење. Токму поради ова, доколку се уште […]

Прочитај повеќе

Microsoft реши да ги блокира сите линкови до торент сајтот The Pirate Bay кои ќе бидат испраќани преку нивната алатка за инстант комуникација Windows Live Messenger. При испраќање на било каков линк од Pirate Bay, Windows Live Messenger ќе ви прикаже порака дека линкот кој се обидувате да го испратите е пријавен како несигурен. TPB […]

Прочитај повеќе

Озогласениот „Пиратски залив“ ќе престане да нуди симнување на пиратерија преку .torrent фајлови, кои сега ќе ги замени со „магнетни линкови“. Mагнетните линкови беа достапни подолго време како опција на сајтот, но сега од сајтот велат дека .torrent фајловите не се потребни веќе. „Причината е иста како од секогаш што била: Магнетите се сега доволно […]

Прочитај повеќе

isoHunt во својата борба против Холивуд и обвинувањата за нарушување на авторските права поднесе жалба до судот велејќи дека дека Google, a не тие, е најголемиот BitTorrent пребарувач на интернет.

Прочитај повеќе

Google во блог пост најави дека ќе воведе неколку решенија против пиратеријата на своите сервиси. Едно од тие решенија е тргање на пиратските термини од автоматското дополнување при нивно куцање. Пример, ако вкуцате Gorillaz mp3 во Google, пребарувачот ќе ви предложи Gorillaz mp3 torrent пребарување. Сега тоа ќе биде тргнато, Google нема веќе да помогне со авто-комплетирање на термините.

Прочитај повеќе

Холандскиот суд му нареди на популарниот торент сајт Mininova.org да ги избрише сите .torrent фајлови кои ги прекршуваат авторските права или ќе плати казна од 5 милиони евра, по 100 евра за секој пиратски торент. Mininova беше тужена од холандската анти-пиратска организација BREIN, која ги штити авторските права на музичката и филмската индустрија.

Прочитај повеќе