JSP Live е една од многуте автобуски апликации кои го следат јавниот превоз во Скопје. Апликацијата е дело на Томче Делев и е достапна на Google Play. Интересно за оваа апликација е што го следи сообраќајот во реално време и ви овозможува подобро да се организирате. Со оглед дека надвор е ладно, и најчесто загадено, […]

Прочитај повеќе

Hacktoberfest е настан кој има за цел да го слави софтверот со отворен код. Средбата ќе се одржи во јавна соба со почеток од 18:30 на 25 октомври, среда. Организацијата на настанот е на Adeva и GSIX, со поддршка oд GitHub и Digital Ocean. Својата пасија за отворен код со присутните ќе ја споделат локалните ентузијасти: […]

Прочитај повеќе

Понекогаш едноставна апликација е далку покорисна од некои кои сакаат да бидат што е можно пофункционални. Затоа ЈСП Возен Ред, Android апликација од Томче Делев, е нова апликација на денот. Како што и кажува името им помага на корисниците да се снајдат со градскиот превоз во Скопје. Апликацијата е едноставна за користење и овозможува следење […]

Прочитај повеќе

Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство, или ФИНКИ, обави RSS eкстензии за Firefox и Chrome преку кои може да се следат најновите информации поврзани со факултетот. Екстензиите не се ништо повеќе од RSS фид преку прелистувачот, но се дoволно кул направени за да бидат ефективни и корисни. Овие екстензии се едни од првите апликации […]

Прочитај повеќе

Возбудливо и интересно. Вака Томче Делев го објаснува развивањето на Android апликации. Негови апликации се Везилка, игра со зборови и Share Later, апликација која чека телефонот да се поврзе на Wi-Fi за да сподели податоци со цел да ги намали интернет трошоците. Двете симнати меѓу 1.000 и 5.000 пати, додека сега тазе објавената едукативна игра за препознавање знамиња на земји, FlagSpotting е симната меѓу 100-500 пати. Томче е и еден од основачите на Teknuvalo.mk, .мк сервис за прашања и одговори за се што е програмерско.

Прочитај повеќе