Ресторан во Токио во кој служат роботи вработува луѓе со ALS и повреди на рбетот. Овие работници управуваат со роботите кои ги послужуваат гостите во ресторанот. Dawn Cafe им овозможува на луѓето со парализа да заработат управувајќи со робот креиран од старапот Ory. OriHime-D е хуманоиден робот висок 120 сантиметри со кој се управува од […]

Прочитај повеќе

Премиерот на Јапонија, Шинцо Абе, се надева дека во 2020 паралелно со Олимписките игри во Токио ќе се одржат и „Роботски олимписки игри“, пренесува Verge. Можеби се понадевавте дека ќе може да гледаме борби на џиновски роботи, но за жал ова нема да се случи, г. Абе всушност се надева на презентација и натпревар во […]

Прочитај повеќе

Apple неодамна ја отвори својата најнова продавница лоцирана во Токио, која е во препознатливиот елегантен стил на сите Apple центри. Продавницата во Токио е сместена на Омотесандо улицата, каде се и другите луксузни брендови. На отварањето присуствуваше Ангела Ахрендс, поранешна директорка на Burberry, која неодамна беше најмена од Аппле да ги надгледува продажбата и продавниците. […]

Прочитај повеќе

 
N зградата во Токио е израбодена во QR код кој може да се чита од мобилните телефони од поновите генерации. Дигиталната зграда прикажува информации во реално време, вклучувајќи и твитови од луѓето кои живеат во неа.

Прочитај повеќе