Македонскиот агрегатор за вести, Time.mk, има нова функционалност – своевидна „временска машина“ која овозможува преглед на вестите во минатото. Со одбирање на неделата од која сакате да прочитате за изминатите настани, ќе може да ги разгледа вестите од македонските медиуми кои биле актуелни во тој период. За да ја искористите „временската машина“ на Time.mk, ќе […]

Прочитај повеќе

Можеби некогаш за добивање на врвно знаење и вештини било неопходно да аплицирате на некој универзитет, но сега благодарение на се поквалитетните онлајн курсеви од техничките факултети, можете да добиете навистино квалитетно образование и од дома. Основачот на Time.mk и професор на Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство, Игор Трајковски, на блогот на Time.mk […]

Прочитај повеќе

Линкањето до содржина отсекогаш било едно од основните начела на Интернетот. Но, ова често се заборава во дебатата помеѓу медиумите и агрегаторите кои им линкаат до содржината. Во Македонија караницата се водеше околу тоа колку вреди публиката која се редиректира од агрегаторите до медумите; за првите тоа беше сосема легална технологија да заработуваат пари од […]

Прочитај повеќе

(Овој текст е претходно објавен од Сервис за проверка на факти од медиумите, проект на USAID за зајакнување на медиумите во Македонија, спроведуван од Фондацијата Метаморфозис. Авторот е Филип Стојановски.) Има ситуации кога е од јавен интерес да се пронајдат содржини кои биле објавени на Интернет, па потоа отстранети. Оваа лекција покажува како со помош […]

Прочитај повеќе

Најпопуларниот .мк агрегатор за вести, Time.mk, од денес има нов редизајн, кој иако е мала промена, сепак е корисен бидејќи им остава повеќе простор на информациите. Сега категориите кои беа од левата страна на сајтот, се поставени над вестите што делува малку поорганизирано и појасно доколку сакате да се пребарувате вести во различни теми. Промена […]

Прочитај повеќе

Како што знаете, Time.mk од неодамна стартуваше сервис кој ги следи најпопуларните твитови од македонски корисници. Time.mk ја користи отвореноста на Twitter која е јавна мрежа каде твитовите може да ги види секој, па и тие што не се корисници, за да ги прегледа твитовите на најактивните македонски твитерџии, објаснува основачот Игор Трајковски. Во моментов, […]

Прочитај повеќе

Ако ве прашаме како доаѓате до најновите вести, што мислите, колкумина од вас ќе одговорите дека се информирате преку Time.mk? Кога агрегаторот за вести стартуваше пред пет години на 1 јули 2008-ма година со цел „да ги демократизира вестите“, како што вели основачот Игор Трајковски, немаше сомнеж дека македонскиот интернет доби вреден сервис кој не […]

Прочитај повеќе

Агрегаторот за вести Time.mk од пред неколку месеци има свој виџет кој сопствениците на веб сајтовите може да го постават и на својата страна. Но, бидејќи сè поголем дел од нашите портали, блогови и останати веб сајтови работат на WordPress платформата, ја развив првата верзија на Time.mk виџетот за WordPress, кој и тоа како ќе […]

Прочитај повеќе

Најпопуларниот македонски агрегатор на вести, Time.mk, воведе опција да си ги персонализирате вестите кои што сакате да ги читате. Пример, ако ве интересира технологија, можете да ги изгасите сите останати непотребни политички вести и да читате само ИТ вести. Или пак, ако ве интересираат само вести за фудбал, ќе може да си го подесите Time.mk […]

Прочитај повеќе

Рејтинг. Тоа е се што треба да знаете пред да објасниме зошто национална телевизија најавува тужби против интернет агрегатор на вести. Повисок рејтинг значи помало бројче на листа и поголема гордост дека, ете, „ние сме меѓу најпосетуваните“ што ќе се продаде на маркетинг агенциите кои ќе донесат приходи. Сител на своите вести го нападна Time.mk […]

Прочитај повеќе

Time.mk, најпосетуваниот македонски веб агрегатор на вести, од денес во функција ја пушта својата нова опција преку која ќе може посетителите да ја пребаруваат архивата на македонските медиуми. Архивата на македонските онлајн медиуми е достапна преку time.mk/arhiva/. Откако ќе го впишете вашиот клучен збор за пребарување, ќе бидете пренасочени на страница која ги содржи сите […]

Прочитај повеќе

Дневник и Утрински весник се решија да се вратат на Time.mk по еден месец од повлекувањето. Тогаш причина за повлекувањето на медиумите од агрегаторот за вести беа парите, но сега се чини го променија мислењето откако основачот на Time.mk, Игор Трајковски реши и покрај одлуката на медиумите, да ги излиста како извори но само со […]

Прочитај повеќе