Тешко е да се поверува, но поминаа 12 години откако првиот и најуспешен агрегатор на вести започна со работа. Агрегаторот оваа недела го слави својот роденден, а за роденденот се претставени и нови функционалности. Читателите кои подолго го следат ИТ.МК можеби се сеќаваат на дека пред 9 години беше претставена една од функционалностите која сега […]

Прочитај повеќе

Кога се работи за впивање на вашата дневна доза од вести, Google News е апликација која не би требало да ве разочара. Во спротивно, би можеле да го посветите вниманието на неколку интересни алтернативи. News Now е интересна платформа која извлекува новости од бројни, светско познати извори и ги поставува во категории како забава, спорт, или […]

Прочитај повеќе

Оваа недела Игор Трајковски, професор и основач на Time.mk, сподели интересно видео во кое може за кратко да ѕирнеме во дел тестовите на кои работат. Во ова видеo од дваесетина секунди може да видиме како компјутерите препознаваат објекти. Со помош на камера, компјутер и алгоритам се следи сообраќајот на раскрсницата кај Соборниот храм Св. Климент […]

Прочитај повеќе

ИТ Кариера профил е серијал преку кој ќе ја претставиме ИТ заедницата, начинот на работење, функционирање и динамиката на луѓето во ИТ секторот.  1. Што работиш моментално и кои се твоите одговорности? Проектите на кои имам работено се агрегаторите за ТВ емисии, јавни набавки, фејсбук настани и статуси, како и сајтот Populast. Од прибирање и […]

Прочитај повеќе

Како и за што се трошат парите на граѓаните е можеби едно од најважните и најтешките прашања во едно општество. Новата технологија во дигиталната ера овозможува брзо и едноставно споделување на овие податоци. Токму ова е идејата на новата алатка на тимот зад Time.mk. Јавни набавки е своевиден агрегатор во кој јавните набавки се одлично сортирани. […]

Прочитај повеќе

Почнувајќи од 1 април 2018, номинален протокол за користење на time.mk ќе биде HTTPS, наспроти сегашниот HTTP. HTTPS е едноставна комбинацијата на HTTP со слој на енкрипција како SSL или TLS. Безбедноста на информациите пренесени преку HTTPS се базира на употреба на алгоритам за шифрирање и на сертификат за автентичност. Користејќи HTTPS се гарантира доверливост и интегритет на […]

Прочитај повеќе

Денес официјално беше пуштена во употреба новата страницата Populast.com, изработена од Игор Трајковски, креаторот на веќе добро познатиот агрегатор на вести Time.mk. Populast ги следи популарните објави на друштвените мрежи Twitter и Facebook на над 200 светски медиуми како BBC, CNN, Guardian, Time, Bloomberg, Economist и многу други, како и истакнати личности како Доналд Трамп, Елон […]

Прочитај повеќе

(Овој текст е дел од серијалот на IT.mk кој има за цел да ги промовира локалните компании кои се присутни на сервисот ИТ Индекс) ПРОФИЛ 1. Датум кога официјално започнавте со работа: 01.07.2008 2. Од кого е основана компанијата: Игор Трајковски 3. Првиот производ или услуга која ја понудивте и успешно продадовте: Aгрегатор на вести. […]

Прочитај повеќе

Иницијативата чија цел е јакнење на ИТ заедницата во Македонија. TechMeetup, организира нова средба оваа недела. Вообичаено, говорниците и темите се интересни, а ниту оваа средба нема да биде исклучок. Пред „гостите“ ќе се обратат: Ермал Садику, директор на Linkplus IT; Лазо Апостолски, Senior Java Developer; Игор Трајковски, основач и директор на Time.mk. Темите кои […]

Прочитај повеќе

Неодамна објавивме дека Time.mk воведе интересна новина да агрегира Facebook настани, но сега оди еден чекор понатаму да го привлече вниманието на сите страствени Facebook корисници. Агрегаторот за вести сега ги прикажува најпопуларните Facebook постови на македонските корисници, што е слична функционалност како што прави со најпопуларните твитови. За разлика од Twitter каде твитовите се […]

Прочитај повеќе

Откако не успеа првичниот обид да ги агрегира локалните настани со помош на организаторите, Time.mk се реши да го искористи најдоброто решение што го има – Facebook. Друштвената мрежа е фантастична платформа за откривање на настаните кои се блиску до вас и кои ги посетуваат вашите пријатели, и Time.mk како агрегатор требаше само да најде […]

Прочитај повеќе

Time.mk има 200.000 посети на ден, 250.000 корисници го посетуваат месечно, и забележува 20% посети од мобилни телефони. На кратко, Time.mk e најпопуларниот сајт во Македонија. Но, пред само неколку години Time.mk беше само стартап кој не започна со идеја да прави пари, туку како предизвик да се направи нешто корисно, вели основачот Игор Трајковски […]

Прочитај повеќе