Оддржувањето на акцелераторот во Церн е во „рацете“ на роботот TIM. TIM е акроним од Train Inspection Monorail и како што името ви кажува станува збор за робот прикачен на шина. Освен за надзор, TIM се користи и за мерење и дополнителни проверки. Роботот може да се движи со брзина до 6 km/h. Дел од […]

Прочитај повеќе

На неодамнешниот IEEEXtreme натпреварот за програмирање два македонски тимови од ФЕИТ освоија одличен резултат. Тимот А: Јордан Паликрушев, Бојан Костадинов и Игор Кулев го освои четвртото место, а тимот Б: Мите Митрески, Бојана Поповска и Никола Судијовски го освоија осумдесет и четвртото место на интернационалниот натпревар на кој учествуваат 970 екипи со преку 2.700 учесници од целиот свет.

Прочитај повеќе