Facebook и Google се преголеми и премногу доминантни и можеби треба да се размисли овие компании да се поделат. Кога за ова зборува Тим Бернерс-Ли мора да се подзамислиме дали е во право. „Тоа што се случува е дека на крај останувате со една доминантна компанија и дури и историски немате алтернативи освен да ја […]

Прочитај повеќе

Solid е платформа изработена од Тим Бернерс-Ли и помал тим на MIT над постоечката интернет мрежа. Целта на Solid е да ја врати контролата над интернет како што беше оригинално замислена во рацете на корисниците. Она што ќе го овозможи Solid е контрола врз податоците на сeкој корисник. „Solid е платформа изградена врз постоeчката мрежа. На […]

Прочитај повеќе

„Не разбирате како функционира Интернетот“, ова е пораката која Пионерите на интернет и ја испратија на Федералната комисија за комуникација. Во писмото се бара од Федералната комисија за комуникација да го откаже гласањето за предлогот. „Предологот ќе овозможи надзор на Комисијата над интернетот, без притоа да обезбеди адекватна замена која ќе ги заштити корисниците, слободниот […]

Прочитај повеќе

Тим Бернерс-Ли ја повтори својата поддршка за интернет неутралноста. Овој пат поддршката доаѓа на гостински блог на сајтот на Европската Комисија. „Што е следно? Што ќе биде следнота голема промена на интернет? Да бидам искрен не знам. Зошто? Бидејќи кога ја дизајнирав мрежата намерно ја направив неутрален, креативен и простор за соработка, доградувајќи на отвореноста […]

Прочитај повеќе

Евтин и достапен интернет треба да осново човеково право, вели креаторот на глобалната мрежа, Тим Бернерс-Ли. Иако звучи остварливо, сепак г. Бернерс-Ли забележува дека милијарди корисници се уште немаат пристап до Интернет. Всушност едвај половина од светската популација е онлајн, а дури 4,4 милијарди луѓе се без пристап до Интернет. „Време е да го препознаеме […]

Прочитај повеќе

Правото да се биде заборавен во овој момент е опасно. Правото за пристап до историјата е важно, вели Тим Бернерс-Ли, основачот на глобалната мрежа. Бришењето од пребарувачите како Google, Bing, Yahoo во последниве месеци стана актуелно откако Европскиот парламент донесе резолуција со која секој корисник може да побара да бидат тргнати резултати кои се застарени […]

Прочитај повеќе

Ако сакаат да воведуваат закони за технологија, тогаш политичарите треба да ја разбираат таа технологија, да научат да кодираат, вели сeр Тим Бернерс-Ли, кој во 1989-та година го претстави концептот за широка мрежа поврзана со хиперлинкови, или како што ја знаеме денес World Wide Web. Г. Бернерс-Ли, кој зборуваше на форум за компјутерски научници во […]

Прочитај повеќе

На 25 годишнината од раѓањето на глобалната мрежа, креаторот Тим Бернерс-Ли како горд родител го даде своето мислење за состојбата со Интерентот сега, пред 25 години и за иднината. „Чувствувам некаква иноваторска гордост. Сепак момент на кој сум најгорд е духот на соработка кој го имавме последниве 25 години“, вели г. Бернерс-Ли во интервју за […]

Прочитај повеќе

Креаторот на World Wide Web, Сир Тим Бернерс-Ли, отворено застана зад изворот на доверливите документи од NSA, Едвард Сноуден, нарекувајќи го „исклучително важен дел од системот“ во својот говор за отвореноста и безбедноста на Интернет. Интервјуто го даде на BBC Radio 4 Today, по повод 25 годишнината на Интернет во 2014 година. „Имам надеж за […]

Прочитај повеќе

Винт Церф, Тим Бернерс-Ли, Митчел Бејкер, Линус Торвалд, Фил Зимерман и Бревстер Кал се меѓу првите членови од 33-те генијалци кои се ставени во Хала на славните луѓе на Интернетот. Церемонијата, спонзорирана од Интернет друштвото, се одржа во Женева, и ќе претставува годишен настан каде ќе се слават индивидуалциите кои одиграа значителна улога во раното […]

Прочитај повеќе

На 6-ти aвгуст 1991 година Тим Бернерс-Ли од лабораториите на CERN го стартуваше првиот веб сајт и веб сервер http://info.cern.ch, кој работеше на NeXT компјутер. Сајтот беше едноставен на кој посетителите можеа да научат повеќе за хиперлинкувањето и други технички детали за креаирање на свои веб страни и како да се пребарува Вебот, објаснува од […]

Прочитај повеќе

Oд едноставни текстуално базирани сајтови во 1990-тите, преку Flash, па појавување на Javascript и CSS, до HTML5 базирани сајтови со мобилни верзии… веб дизајнот евулуираше навистина многу за да се креираат сајтови како што имаме денес – полни со динамична и интерактивна содржина со видео и веб апликации. Сигурно се прашувате што не очекува следно?

Прочитај повеќе