Наградата Алан Туринг е најголемо признание кое може да се освои за придонес во информатиката. Оваа година добитник на наградата е „таткото“ на интернетот, Тим Бернерс-Ли. Г. Бернерс-Ли не само што е креатор на Интернет, туку е автор и на првиот веб-прелистувач, протоколи и алгоритми кои воопшто овозможуват скалирањето на мрежата. Тој е креатор и на […]

Прочитај повеќе

Aко ги ставиме информациите на мрежата, научни, владини, истражувачки податоци, други луѓе ќе ги искористат да направат нешто убаво, нешто што не можеле ни да го замислат – вака сир Тиме Бернерс-Ли, таткото на www мрежата, се обрати на престижната TED конференција, наведувајќи одлични примери за како се користат тие „отворени сирови информации“ меѓу кои […]

Прочитај повеќе