Kaко што се приближува зимата и грејната сезона, така се повеќе го забележуваме ужасниот квалитет на воздух низ градовите во Македонија. Проблемите со загадувањето не се новитет во Скопје и Тетово, но последниве неколку години достигаат епски димензии, а дел од медиумите јавија дека викендов Скопје е најзагадениот град во Европа. Градските власти најавија прскање […]

Прочитај повеќе

Мој Воздух е нова Android апликација која известува за квалитетот на воздухот во неколку градови во Македонија. Креирана од Горјан Јовановски, апликацијата ги поедноставува податоците за воздухот земени од мерните единици ширум државата. За разлика од резултатите презентирани на Министерството за животна средина и просторно планирање, кои често се прикажани во конфузен формат (ако воопшто […]

Прочитај повеќе

AutoComplete опцијата на Google е алатка која ви помага „да ги одморите прстите“, да побрзо и поедноставно да дојдете до резултатот кој го барате сугерирајќи ви пребарувања слични на она што сте започнале да го пишувате, вклучувајќи ја како клучен фактор популарноста на бараното. Сите резултати кои ќе ви бидат понудени од Google AutoComplete претходно се внесени од страна на други Google корисници. Се решив да направам едно мало истражување, (инспириран од следниов линк), и да разгледам како Македонија е претставена според Googlе, односно што е она што најмногу го бараат корисниците и што е најпопуларно за секој македонски град.

Прочитај повеќе