SSD дисковите имаа намена да го забрзаат вчитувањето на податоци кои често се отвараат и затвараат, но новите дискови покажуваат дека има простор за сѐ. Fixstars ги презентираше новите SSD од 10 и 13 терабајти, а на нив има простор да сместите што и да ви падне на памет. Големината од 13 GB нe само […]

Прочитај повеќе

Сопствениците на Commodore 64, Spectrum ZX и Atari се сеќаваат на времето кога видеоигрите и програмите се менуваа и користеа од касети. Благодарение на Sony, времето на магнетните ленти можеби повторно доаѓа. Sony објави дека развиле нова технологија која овозможува на лентите да се складираат 185 терабајти. Новата технологија овозможува пертходните 29,5 GB на квадратен […]

Прочитај повеќе

Seagate го претстави новиот хард-диск од 6 терабајкти кој за разлика од конкуренцијата е без хелиум. Дискот е дури 28 отсто побрз од претходникот од 4 ТВ, што го прави новиот диск најбрз кој го изработила компанијата, јави ComputerWorld. Освен најголемата 6 TB верзија, дискот доаѓа и во 2 ТВ, 4 ТВ и 5 ТВ […]

Прочитај повеќе

Охридскиот универзитет за информатички технологии „Св. Апостол Павле“ го претстави првиот македонски суперкомпјутер кој има 260 процесорски единици и користи Linux Cent OS.

Прочитај повеќе