Motion caption технологијата главно е развиена за потребите на забавната индустрија. Истражувачи од Ковентри универзитетот успеаја да развијат систем кој користи слична технологија, но го следи и оптоварувањето на коските, мускулите и зглобовите. Овој систем во иднина би можел да се користи  за следење на спортистите, а прва цел му се тенисерите.

Прочитај повеќе

Украинскиот тенисер Сергеј Стаковски го прекина тенискиот меч со Ричард Гаскет за да ја сподели со своите Twitter фанови спорната одлука на линискиот судија. Тенисерот го прекина мечот на French Open: Roland Garros, за со својот iPhone да го фотографира трагот кој топчето го оставило во глината. „Верувам дека беше лоша одлука. На крај на […]

Прочитај повеќе

Спортскиот портал Sport Denes објави своја апликација за мобилен телефон. Апликацијата е доста едноставна, имате вид на паѓачко мени каде може да се прегледува според спортската категорија: фудал, тенис, кошарка…

Прочитај повеќе

Студенти од Минхен направија видео во еден кадар во кое ја презентираа историјата на гејмингот, од играње тенис со две цртички и квадратче во 1958 година, преку Pacman во 1980-та, Donkey Kong, Sonic, Street Fighter II во 1991 година до Need for Speed, голф на Nintendo Wii и Rock Band. А што понатамо? Според минхенските студенти, сега не очекува виртуелната реалност.

Прочитај повеќе