Tencent, кинеската компанија која е сè само не омилена помеѓу гејмерите, лансира нивен клиент. Сега, и корисниците надвор од Кина можат да го користат клиентот WeGame X. The Tencent Gaming Platform е дигитална продавница со над 200 милиони корисници. Со глобалната експанзија, Tencent очекува бројката значително да се зголеми, иако, во моментот, нема никакви инсентиви […]

Прочитај повеќе

Од што и како заработуваат петте најголеми технолошки  компании во светот? Најверојатно одговорот на ова прашање ви е познат. Изворот на приходи за дел од овие компании доаѓа од слични сектори: продажба на хардвер, реклами и сервиси и слично. Visual Capitalist го претстави ова во одличен инфографик.   Највредната компанија Apple, најмногу заработува од продажбата на […]

Прочитај повеќе

Највредните компании во светот повеќе не доаѓаат исклучиво од САД. На Apple, Google, Facebook, Amazon и Microsoft им се приклучија две кинески компании. Alibaba Group и Tencent Holdings се новите компании на листата највредни, јави New York Times. Кинеските компании го пополнуваат празниот простор на домашниот пазар. Со оглед на големината на пазарот можеби и […]

Прочитај повеќе

Ниту Tesla не е отпорен на генијалноста на кинеските хакери. Истражувачите од кинеската безбедносна компанија Tencent Keen Security Labs претставија нови безбедносни пропусти во возилата на Tesla. Овој пат жртва е Model X, а пропустот им овозможи да ги отворат вратите на возилото, да ги активираат фаровите и екраните во возилото. Ова не e првпат […]

Прочитај повеќе

Riot Games, креаторот на една од најпопуларните видеоигри, League of Legends, сега има нов сопственик. Кинескиот Tencent го купи студиото, иако без најава што ќе се случува со играта која има над 26 милиони играчи. Клучното прашање е дали ќе има промени кога монетизација е во прашање, иако не би требало да се очекува промена […]

Прочитај повеќе