Телекомуникациската компанија Vip, која е присутна на македонскиот пазар речиси 12 години e член на А1 Телеком Австрија Групацијата, комуникацискиот провајдер во Централна и Источна Европа. Во 2017 година, А1 Телеком Австрија Групацијата ја објави одлуката постепено да го воведува А1 брендот за сите свои компании, вклучувајќи го и Vip на македонскиот пазар. Оттука, во […]

Прочитај повеќе

Заклучно со 30 јуни 2018 година, во Македонија имало вкупно 1 942 364 претплатници на мобилна телефонија. Ова е во периодот кога Телекабел не беше мобилен оператор и важи само за трите оператори кои функционираа во овој период. Од почетокот на 2019 година Македонија има 4 мобилни оператори. По официјалните имиња тоа се: Македонски Телеком […]

Прочитај повеќе

Во насока на подобрување на процесите во компанијата како дел од тековна дигитална бизнис трансформација, а по повод одбележувањето на светскиот ден на телекомуникациите Vip денеска го претстави  “Vipi” –  првиот робот во Vip наменет за автоматизација на процесите. Во соработка со хрватската ИТ компанија Infonomica имплементирана е алатка која има намена автоматско тестирање на […]

Прочитај повеќе

Правилата кои важат за Facebook и Google наскоро би можеле да важат и за интерент провајдерите. Федералната комисија за комуникација на САД предлага построги правила за провајдерите отколку за компаниите кои ги прибираат податоците од корисниците. Веста и што ќе излезе од неа е доста значајна за целиот свет и телеком операторите, бидејќи САД е […]

Прочитај повеќе

Telekom Austria Group и официјално поднесе известување до македонските власти дека сака да ги спои операторот Vip со компанијата One, која е во сопственост на Telekom Slovenije Group. Спојувањето е предмет на разгледување на институциите, но се очекува да биде одобрено во почетокот на 2015 година. Австрискиот телеком ќе биде сопственик на 55 отсто од […]

Прочитај повеќе

Седумнаесет мистериозни предаватели наречени „пресретнувачи“ се пронајдени во САД во август. Кулите можат да се користат за прислушување или за инсталирање на злонамерен софтвер, јави Popular Science. Предавателите ги открија корисници на CryptoPhone 500, супер-безбеден паметен телефон. Станува збор за компјутери кои се опремени со радио и софтвер кој користи протокол како мрежата за мобилни […]

Прочитај повеќе

Македонија, Србија и Црна Гора испратија заедничко писмо до Европската Комисија со кое побараа да имаат исти цени за роаминг услуги како што имаат и земјите-членки на Европската Унија. Писмото доаѓа по веста дека Европската Унија од 1 јули ги намали роаминг цените за 36 отсто. Намалувањето на цените за роаминг е дел од Дигиталната […]

Прочитај повеќе

Европскиот Парламент изразува загриженост околу можноста организацијата на ОН  да добие контрола врз Интернетот. BBC известува дека рускиот Кремљ и останатите се заинтересирани за клучни системи да бидат преземени од Обединетите Нации. ITU (Меѓународна Телекомуникациска Унија) сака да го пререгулира телекомуникацискиот простор кој последен пат е разгледуван 1988 во Мелбурн, а  оттогаш технологијата и светот се […]

Прочитај повеќе

Шефот на Vodafone, Виторио Колоао, побара „мораториум на регулациите“ во телекомуникациската индустрија, односно побара од Европската Унија да престане да наметнува намалување на цените бидејќи тоа ќе може да резултира со намалени инвестиции во иднина. „Дали Европа сака вработувања или Европа сака да ги намали цените? Треба да престанеме да имаме постојани интервенции на цени […]

Прочитај повеќе

На годишнината на Иранската револуција од 11 фебруари 1979 година, иранските интернет корисници забележаа масовно блокирање на Gmail, како и прекини на интернет и СМС конекциите. Иранската влада се плаши од дополнителни протести за време на овој празник и ги блокира веб сервисите бидејќи за време на ланските претседателски избори се покажаа како корисна алатка за организирање на протестите и за информирање на светот за настаните во земјата.

Прочитај повеќе

Во продолжение следи интервју со сегашниот извршен директор на Вип, Никола Љушев, чие работно искуство исто така вклучува позиции како главен технички офицер во Космофон и одговорен менаџер на одделот за продажба во Македонски Телеком. Калина Зографска разговара со г-динот Љушев на разни теми концентрирајќи се на корпоративно владеење, оддржување на клиенти, промовирање, инволвираноста на […]

Прочитај повеќе