Одлична вест за корисниците на Македонски Телеком. Операторот ја додаде услугата VoLTE и неговите корисници сега може да ја користат за воспоставување на аудио повици преку LTE мрежата. Предностите на VoLTE се значителни, од подобар квалитет на звук и побрзо воспоставување на повици, до можност за истовремени телефонски разговори и 4G-сурфање на интернет. Со ова […]

Прочитај повеќе

Бројот на корисници на фиксни телефони во Македонија е во опаѓање. Истовремено се намалува и бројот на мобилни линии. Ова го покажуваат податоците од АЕК. Според податоците, во вториот квартал во мобилната телефонија има 2.022.678 активни претплатници, (најверојатно се мисли на активни претплати, а не на корисници). Оваа бројка е намалена за 27.000 корисници во однос […]

Прочитај повеќе

Fi e одличен проект на Google преку кој се овозможува WiFi телефонија, но потребни се повеќе и подобри телефони, вели Wall Street Journal. Преку Project Fi, Google овозможува телефонски повици преку WiFi мрежа кога е тоа можно. Доколку телефонот не е приклучен на WiFi, повиците одат преку операторите. Најголемиот недостаток на Project Fi е што […]

Прочитај повеќе

Vip ќе биде помеѓу првите телеком оператори во регионот кој на своите корисници ќе им понуди Voice over LTE (VoLTE) и Voice over Wifi (VoWifi) услуга, ветија од компанијата. Услуга од VIP е решение на Мавенир, а компанијата ги демонстрираше гласовната комуникација во комбинација на 4G и виртуелизација на мрежна технологија. Технологијата во суштина е […]

Прочитај повеќе

Интернет provajderite Time Warner Cable Inc. и Frontier Communication Inc. објавија дека ќе го ограничат интернет сообраќајот на пакети, навидум слични на оние кои ги имаме во Македонија, овозможени од Т-Хоум и Он.нет – на 5, 10, 20 и 40 ГБ и планираат да наплатат по 1$ за секој додатен гигабајт. (Просечна цена на интернет и телефонска претплата е околу 65$ за месец)

Прочитај повеќе