Ова е гостински текст на We Are Laika, платформа која спојува ИТ професионалци со компании. „Во што ќе се претворат човечките битија, ќе биде одредено од нашите алатки, но и од акциите на државниците и политичките движења. Дизајнот на технологијата е, затоа, онтолошка одлука која носи политички последици. Исклучувањето на мнозинството од учество во таа одлука […]

Прочитај повеќе

Некои од најновите книги, кои се појавија или набргу ќе се појават на Audible, би можеле правилно да ве информираат за историјата на match.com, интернетот на нештата, и моќта на програмерите. Некои други, би можеле да ви послужат како одлична отскочна штица во светот на програмирањето. Сите од нив, со огромно задоволство би ги замениле […]

Прочитај повеќе

Традиционално неколку години по ред истражувачите во IBM на почетокот на годината ги објавуваат своите предвидувања за следните 5 години. Станува збор за технологија за која сега започнуваме да разговараме, а IBM смета дека за 5 години ќе бидат секојдневие. Вообичаено на листата е технологија за која ќе бидат потребни многу повеќе од 5 години, […]

Прочитај повеќе

Ако 2018 ви беше навистина добра година и малку ви е жал што „заминува“ имаме совршена утеха. Само помислете на сета технологија која пристига во 2019 година. На листата која ја сподели WatchMojo има куп уреди кои едвај чекаме да ги видиме. Дел од нив најверојатно ќе бидат промашување, дел ќе бидат поместени за подоцна, […]

Прочитај повеќе

За многумина, новогодишните празници се одлична прилика за привремено криење од светот, втурнување во фотелја и губење во пишаниот збор. Таквото нешто, меѓутоа, не би било можно без листа од книги кои излегоа во 2018 година и станаа инстант хитови, книги кои ќе бидат особено ценети од сите оние кои се по технологија. Bad Blood: […]

Прочитај повеќе

Дали може да претпоставите како ќе реагирате на некој уред за кој немате поим што му е намената? Со сличен проблем се сретна група деца кои прв пат видоа машина за пишување, дискета и грамофон…

Прочитај повеќе

Секако никој не се сомнева дека технологијата ќе го промени светот и секое искуство кое го имаме. Еден од секторите кој ќе добие надградба релативно брзо е здравството. Здравствените услуги ќе бидат пошироко достапни и во домот на корисниците. Интересен пример е Јужна Австралија чии власти неодамна објавија видео во кое корисниците зборуваат за нивните […]

Прочитај повеќе

Дали на технологијата и се потребни хуманитарните науки? Г. Ерик Берж во својот TED говот ќе се обиде да ве убеди дека и се потребни. Видеото е кусо и по него самите ќе може да одлучите дали се согласувате или не.

Прочитај повеќе

Американската армија се поставува како една од најсупериорните сили во целиот свет. За да го задржат нивното место толку блиску до врвот, армијата користи најразлични напредни технологии. Како дел од програмата Maneuver Support, Sustainment, Protection, Integration Experiment (поддршка преку маневри, одржување, заштита, експериментална интеграција), некои од овие технологии се сеуште во фаза на тестирање, а […]

Прочитај повеќе

Технологијата денес значително го олеснува пристапот до некои платформи и услуги. „Жртви“ на технологијата досега се неколку сектори, од транспорт, автомобилска индустрија, па се до здравство. Погледнете го видеото за кратко ѕиркање во иднината.

Прочитај повеќе

Стратегијата на Дубаи го предизвикува речиси секој стартап кој работи на некаква технологија да мора да размисли за тестови во овој град-држава. Дубаи живее од нафта на државата и на големо се подготвува за периодот кога нема да имаат нафта. Речиси целиот град е огромна стартап лабораторија, вели Time. Државата на големо инвестира во технологија. […]

Прочитај повеќе

Комичарот Чак Најс го претстави својот забавен поглед на иднината. Во својот TED говор разгледува куп теми од друштвени мрежи и автономни возила, до биоинженеринг.

Прочитај повеќе