Зголемената популација во големите градови е еден од предизвиците на процесите на планирање и управување на градовите.  Несомнено, еден од најзначајните предизвиците во таканаречените “мега градови” е транспортот, предизвик кој придонесува до значителни штети кои водат кон здравствени проблеми и недостаток на економски развој. Дoполнително, во последните години, во Македонија се забележува раст во потрошувачката […]

Прочитај повеќе

Закажан е трет TEDxSkopje со фантастична тема. Оваа година ќе се дискутира за идејата да се поврзат сите електронски уреди на интернет и да комуницираат меѓу себе, што сега е познато како Интернет на нештата (IoT). Веќе се најавени и три говорници, интересно двајца се со исто име – Игор Стаматовски од Khal и Игор […]

Прочитај повеќе

„Идеите вредни за споделувања“ кои се дискутираа на вториот TEDxSkopje со тема „City 2.0″, одржан во септември, сега се закачени на сајтот на невладината организација. Објавени се пет видеа од вкупно десет презентаци (иако има два-часовна снимка од целиот настан тука) на кои се претставија идеи за редефинирањето на граѓаните и нивните обврски, за урбаниот […]

Прочитај повеќе

Како што веќе објавивме на 21 септември ќе се оддржи втората TEDxSkopje конференција, со тема City 2.0. TEDxSkopje со нас сподели информации за тоа како ќе се одвива настанот, говорниците и темите кои ќе ги презентираат. Говорниците ќе бидат поделени во 4 сесии: Редефинирање на граѓанинот Пресоздавање на урбаното искуство Обмислување на градот Прекројување на […]

Прочитај повеќе

Како што налага лиценцата, втората TEDx конференција во Скопје е ограничена на 100 посетители. Тоа е штета земајќи во обзир дека конференцијата на која се споделуваат идеи е навистина интересна да се следи. Оваа година темата е City 2.0, па знаејќи каква е ситуацијата со пофалбите и критиките за Скопје 2014 сигурно ќе видиме интересни […]

Прочитај повеќе

Конференцијата за „идеи вредни за споделување“ по втор пат ќе се одржи во Скопје на 21 септември. За разлика од првото издание кое беше вистински успех, и како сите локални TEDx или глобални TED конференции беше инспиративна, интересна и забавна, втората конференција ќе има специфична тема. Tемата која ќе се опфати во повеќе градови во […]

Прочитај повеќе

По успехот на ланскитe „идеи вредни за споделување“, сега се спрема и втор локален TEDx настан.

Прочитај повеќе

TEDxSkopje објави 4 видеа од конференцијата, сигурно набрзо ќе бидат објавени и останатите осум. Можеби почекавме за видеата, но бидејќи е прв локален TEDx настан воден од волонтери сепак нема забелешки.

Прочитај повеќе

Заврши првото „споделувањето идеи“ на TEDxSkopje конференцијата која можевте да ја проследите преку видео стрим во живо, или да читнете за неа на Facebook или на Twitter. Во случај да ги испуштите, сите видеа ќе бидат објавени на сајтот на TEDxSkopje.

Прочитај повеќе

Oваа сабота, 30 октомври, се случува првиот TEDxSkopje настан на кој, под мотото „Идеи вредни за споделување“ ќе говорат 12 македонски експерти, ентузијасти, научници… кои ќе ги споделат своит искуства и идеи.

Прочитај повеќе

Конечно ги знаеме 12-те говорници кои ќе ги споделат своите идеи и искуство на конференцијата TEDxSkopje која ќе се оддржи на 30-ти октомври. Официјално се претставија 10 од 12-те говорници. TEDxSkopje постепено ги претставува говорниците, но ги знаеме последните двајца.

Прочитај повеќе

Влезниците на TEDxSkopje се бесплатни, но на настанот ќе можат да присуствуваат само 100 луѓе во живо согласно TEDx лиценцата. Од сега па до 10 октомври секој заинтересиран да присуствува на настанот кој ќе се одржи на 30.10, ќе може да се пријави нa TEDxSkopje.

Прочитај повеќе