Паблос Холман е хакер и иновоатор. Тој е и безбедносен експерт и истражувач, а неговиот TEDx говор е одличен показател за можностите на вешт хакер и опасностите од небезбедна технологија.

Прочитај повеќе

Хајан Селмани е основач и CEO на HASELT. Освен што е активен во македонската дигитална заедница, не заостанува ниту на меѓународно ниво. Има освоено 6 Microsoft „MVP“ награди за извонредниот придонес кон заедницата. Што претставува за него успехот и што нè спречува да бидеме успешни на прво место, дознајте од неговиот говор на TEDxBudva.

Прочитај повеќе

Со оглед на тоа дека доаѓа летото, голем дел од луѓето се подготвуваат за својот изглед на летниот одмор. Но, пред да почнете да вежбате, дали знаете што се случува со килограмите кои ги „губите“. Одговорот на ова, заедно со математиката, физиката и биохемијата зад губењето на килограми доаѓаат во TED говорот на г. Рубен […]

Прочитај повеќе

Биткоин и растот на крипто-валутата се една од најголемите вести овој месец. Сепак, многу поважна од самата крипто-валута е технологијата зад неа. Blockchain е технологија која овозможува децентрализирано следење на трансакциите во банкарството. Ова важи за повеќе од финансискиот сектор. Куп сектори веќе пронаоѓаат начин за имплементација на Blockchain. Овој TEDx говор на Лорн Ланц во […]

Прочитај повеќе

Кајл Тери е своевиден компјутерски историчар. Работел во речиси сите сектори на ИТ индустријата, од систем администратор, до софтверски инженер. Неговиот говор на TEDx во кој зборува за почетоците на ARPANET, па сѐ до Tor и скриениот интернет.

Прочитај повеќе

Во сабота, на 5 ноември не очекува нов TEDx настан. Овојпат говорите нема да бидат во живо, туку ќе бидат пренесувани од настанот TEDxCERN. Тема на конференцијата е „Ripples of Curiosity“, а преносот ќе биде овозможен од TEDxSeptemvriskaSesijaSalon. „Настанот ќе биде проследен во живо, на англиски јазик, симултано на повеќе од 40 локации ширум целиот свет, […]

Прочитај повеќе

Шестиот и последен настан од TEDxSeptemvriskaSesijaSalon ќе се обиде да даде одговор на прашањето: “Дали технологијата може да ги реши најголемите човекови предизвици?“. Мобилните апликации ја приближија и ја донесоа технологијата и знаењето до сите, но дали ова е максимумот што можат да го направат? Дали Big Data е решение на дел од проблемите со кои светот […]

Прочитај повеќе

TEDxSeptemvriskaSesijaSalon ги поканува заинтересираните на вториот од серијата настани, а овојпат тема на говорот е „Гејминг: Општествено влијание“. Темите се „Зошто реалниот свет не функционира исто како онлајн игра?“, „Што е тоа што во игрите прави да се чувствуваме дека би можеле да постигнеме било што?“, „Како може да ги земеме овие чувства и искуства […]

Прочитај повеќе

За 16-ти март е закажана TEDxSalon сесија, која е прва сесија од шесте предвидени TEDxSeptemvriskaSesijaSalon. Темата ќе биде „Социјални иновации – Нов пристап кон решавање на општествени предизвици”. Дискусијата на настанот ќе ја отворат гостите Климентина Илијевски и Афердита Хаџијаха Имери, кои ќе бидат тука доколку треба да се објаснат термини или да се даде […]

Прочитај повеќе

TEDxBASSalon организира неколку интерактивни настани кои што имаат за цел да ја соберат локалната TED заедница на едно место, каде што љубопитните умови се собираат да истражат нови идеи и нови начини на размислување. Следејќи ги принципите на познатата конференција TED, односно „идеи што вредаат да се споделуваат“, независниот TEDxBASSalon ве поканува на првата серија […]

Прочитај повеќе

Следните десет години ќе бидат посветени на гејмификација на реалниот свет, вели основачот на стартапот SCVNGR, Сет Прибасч, за TED говори. Креирањето на гејм платформата врз реалноста, беше условено од креирање на социјална платформа која ќе поврзе голем број на корисници, што е овозможено од Facebook и другите мрежи. Креирањето на оваа платформа е започнато, […]

Прочитај повеќе

Како што веќе објавивме на 21 септември ќе се оддржи втората TEDxSkopje конференција, со тема City 2.0. TEDxSkopje со нас сподели информации за тоа како ќе се одвива настанот, говорниците и темите кои ќе ги презентираат. Говорниците ќе бидат поделени во 4 сесии: Редефинирање на граѓанинот Пресоздавање на урбаното искуство Обмислување на градот Прекројување на […]

Прочитај повеќе