Хрватско-македонскиот стартап Fueloyal имаше успешно претставување на Mobile World Congress во Барселона. Паметното капаче, iCap 1000, кое им штеди гориво на камионските превозници и спречува кражба, успеа да импресионира на две натпреварувања во Барселона, а стартапот доби шанса да оди во Њујорк на TechCrunch Disrupt. Како што информира Игор Христов, македонскиот основач на Fueloyal, двата […]

Прочитај повеќе

Vurb е победник на годинешниот TechCrunch Disrupt, а во финалето се најдоа со 5 други финалисти Boomerang Commerce, ISI Technology, Mimi, Mink и SnowKit. Vurb e контекстуален пребарувач кој истовремно прикажува збир на најразлични податоци за терминот кој го пребаруваат корисниците, засега пребарувачот започнува со пребарување на филмови, локации и медиуми. На пример доколу пребарувате […]

Прочитај повеќе

Хрватскиот стартап CodeAnywhere и избран за Најдобар стартап на Techcrunch Disrupt, по гласовите на публиката која го изгласа за најдобар во Startup Alley. CodeAnywhere е едитор на код базиран на облак, а негова цел е да овозможи иста продуктивност како и десктоп апликација. Единствено ограничување на веб апликацијата е како и сите сервиси во облак, […]

Прочитај повеќе

Spark.me е регионална интернет конференција која ќе се одржи на 26 и 27 септември во Будвa, Црна Гора, каде покрај стандардните предавања, ќе се одржи и натпревар за стартапи. На конференцијата ќе имаат можност да се пријават сите регионални стартапи од кои ќе бидат изберени 10 да се претстават на натпреварот. Победникот ќе добие можност […]

Прочитај повеќе

ТechCrunch Distrupt конференцијата на познатиот ИТ блог за прв пат доаѓа во Европа, поточно во Берлин во октомври. На конференцијата на која ќе се зборува за новите технологии централното место ќе го има Startup Battlefield натпреварот на кој може да учествувате и вие со вашиот стартап ако се пријавите на време и секако ако покажете […]

Прочитај повеќе

Меѓу финалистите на регионалнaта интернет конференција WebFest се најде и македонскиот стартап Ambio.me. Стартапот, кој е мобилен магазин кој зависи од локацијата, ќе се натпреварува со други 11 стартапи од регионот, има шест од Хрватска, два од Србија, по еден од Македонија, Италија и В. Британија, а победникот ќе добие шанса да се претстави на […]

Прочитај повеќе

Споделувањето на видео е следнoто нешто, најави директорот на Instagram, Кевин Систром, на TechCrunch Disrupt во Пекинг, додавајќи дека „сакаме да одиме на нешто повеќе од само филтрирање на фотографии“. Instagram е популарна iPhone апликација за едитирање на фотографии и нивно споделување. Апликацијата има над 12 милиони активни корисници. Според г. Систром, визијата на Instagram […]

Прочитај повеќе

Денешен стартап може да биде утрешниот Google или Facebook. Подолу се неколку стартап компании и сервиси од две натпреварувања, ТechCrunch Distrup и Startup 2010.

Прочитај повеќе