Стив Хофман, ко-основачот на Reddit, вели дека нема дилeма околу монетизацијата на сервисот. Таа мора да биде преку реклами, но предноста на Reddit е што знае како да ги таргетира тие реклами. Г. Хофман беше говорник на неодамнешната TNW конференција, на која освен финансирањето, зборуваше и за дизајнот на Reddit и за предизвиците кои сега […]

Прочитај повеќе

Таргетираните реклами се дизајнирани да го следат корисникот и да „ги научат“ неговите интереси, дури и пред тој да ги сподели истите со најблиските. Податоците не се само сет на точни податоци, туку се чекор понатаму вод предвидувањата кои го класифицираат корисниците во категории на можни слични интереси. Иако ова звучи воајерски, сепак претераното следење […]

Прочитај повеќе

Во потег што ќе ги разгневи борците за приватност, Facebook најави дека отсега ќе прикажува реклами според веб историјата – кои сајтови сте ги посетувале пред да дојдете на Facebook и на кои сајтови сте отишле откако сте биле на мрежата. До сега, друштвената мрежа таргетираше според метриките кои ги собираше од својот сајт, како […]

Прочитај повеќе

Тwitter ќе им овозможи на огласувачите да таргетираат реклами на 20 различни јазици. Јазичното таргетирање, кое е достапно преку Ads API, е уште една алатка за прикажување на порелевантни реклами – кои се 90 отсто од приходите на Twitter – покрај таргетирањето според интерес, клучни зборови, пол и географска локација. Со јазичното таргетирање огласувачите ќе […]

Прочитај повеќе

Facebook подготвува услуга со која ќе им овозможи на компаниите да се наддаваат за пристап до одредена таргет група, пишува Bloomberg. Услугата е наречена Facebook Exchange иќе помогне одредени реклами да стигнат до заинтересираните корисници. Со анализирање на навиките на корисниците и посетата на различи страни,  апликации и други детали, Facebook ќе ги состави таргет групите во […]

Прочитај повеќе

И покрај тоа што Нострадамус и Маите предвидувуваат крај на светот за пар години, Јарослав Соболевски (Jaroslaw Sobolewski) – генералниот директор на IAB Poland и регионален менаџер на IAB Europe за Централна и Источна Европа, порачува дека ќе ги игнорира ваквите мрачни сценарија и дека е сигурен во својата прогноза за светлата иднина на интернет маркетингот на Балканот.

Прочитај повеќе

Наместо да се стартува веб сајт, како што направија конкурентите, Купуваме.мк стартуваше Facebook апликација преку која се нудат дневни зделки и попусти за групно купување.

Прочитај повеќе

Mozilla се соочува со негативни реакции и неприфаќање од рекламните агенции за опцијата „не прати“ за која објавија дека имаат план да ја вклучат во идните верзии на Firefox, a Firefox 4 бета веќе ја има овозможено. Оваа опција има за цел да им овозможи повеќе контрола на корисниците врз тоа кој ги следи нивните навики на Интернет, односно да ги спречи рекламните агенции и останатите слични страници да пратат каде тие го поминуваат своето време. Ваква слична опција која ја има истата цел има вклучено и во новиот IE9.

Прочитај повеќе

Skype ќе започне да прикажува реклами во Windows клиентот, кои ќе се појавуваат на Home табот. Skype сака да ја искористи се повеќе растечката популарност на сервисот, неодамна се забележаа рекордни 29 милиони корисници во еден момент, за да дојде до поголем профит. Покрај популарноста Skype е и добра алатка за таргетирање на корисниците според локација, пол и години што може да ги заинтересира брендовите.

Прочитај повеќе

Празници се, Нова година, а потоа и Божиќ. Пола Македонија е на Facebook каде ќе се споделуваат честитики, слики и импресии од празниците. Сигурно ова, ќе се согласите, е одлична шанса да го рекламирате својот локален бизнис, продукт или услуга на огромна публика зависно од буџетот.

Прочитај повеќе

Sakam.mk е мрежа на Facebook страни кои нудат директна интеракција меѓу корисниците и компаниите. Kорисниците, преку активните Facebook профили ќе можат да споделуваат потрошувачко искуство, преку слики, линкови, видеа и информативни статуси. Додека пак од другата страна, брендови, компании или други правни лица ќе можат полесно да се поврзат со потрошувачите и да споделат ексклузивни понуди, попусти, услуги и свои производи…

Прочитај повеќе

Facebook воведе Suggest an Ad опција при креирање на реклама со еден клик. Потребно е да отидете на Facebook Adverts страната, да одберете да креирате нова реклама, го внесувате URL-то на сајтот кој сакате да се рекламира и кликнувате на Suggest an Ad опцијата која автоматски ќе ги пополни полињата за текстот, насловот, сликата со информации извлечени од вашиот сајт. Вие ќе можете да го промените текстот или сликата.

Прочитај повеќе