Во потрага по подобар начин на рекламирање и подобра интеракција на корисниците со рекламите, Twitter ќе се обиде да ги искористи и емотиконите. Функционалноста, која е достапна глобално, ќе им овозможи на огласувачите да ги таргетираат корисниците кои користат специфичен емотикон. Идејата е да се користат емотиконите како индикатор за расположението на корисникот. „Секогаш сме […]

Прочитај повеќе

Во потег што ќе ги разгневи борците за приватност, Facebook најави дека отсега ќе прикажува реклами според веб историјата – кои сајтови сте ги посетувале пред да дојдете на Facebook и на кои сајтови сте отишле откако сте биле на мрежата. До сега, друштвената мрежа таргетираше според метриките кои ги собираше од својот сајт, како […]

Прочитај повеќе

На престојната конференција F8, закажана за крајот на април, Facebook ќе ја претстави својата огласувачка платформа за мобилните телефони, откриваат извори за Re/code. Facebook ќе им ја понуди платформата на компаниите и огласувачите за да пласираат реклами и на мобилните телефони, користејќи го моќното таргетирање на Facebook. Платформата нема да биде за рекламирање само на […]

Прочитај повеќе

Педесет милиони корисници кои ја преземале Brightest Flashlight Free Android апликацијата, освен што го користеле телефонот како батерија за осветлување, ненамерно ја споделувале својата локација со компании кои нудат реклами. Апликацијата ги споделувала локациите на корисниците уште пред тие и да ја користат, поточно пред прифаќањето на договорот за користење. Како последица на ова Федералната […]

Прочитај повеќе

Twitter најави дека ќе понуди реклами кои ќе ги таргетираат корисниците преку нивните веб колачиња. Иако таквите реклами можат за некои да звучат како закана за приватноста, сепак Twitter ќе овозможи опција корисниците да бидат исклучени од таков маркетинг. На почетокот Twitter ќе ги нуди спонзорираните твитови за корисниците во САД, следејќи ги што пребаруваат на […]

Прочитај повеќе

Google конечно ќе ја додаде опцијата „Не ме следи“ во својот прелистувач. Опцијата достапна на најновата тест верзија на Chrome e наменета корисниците да одберат да не бидат следени од веб колачиња и таргетирани реклами. Според многумина, оваа опција, која сега е дел од сите популарни прелистувачи, е добредојдена бидејќи ја штити приватноста на корисниците. […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија во јануари ќе претстави Директива да го спречи Facebook да собира и споделува лични кориснички информации до рекламните агенции за таргетирано рекламирање, пишува британскиот Telegraph. Facebook собира лични информации како политички мислења, сексуалнa oпределеност, религиозни верувања и локација за сите свои корисници. Ова не и се допаѓа на Европската Комисија која верува дека […]

Прочитај повеќе

Google и Mozilla најавија дека нивните прелистувачи Chrome, односно Firefox ќе имаат „не следи“ опција која ќе ги оневозможи таргетираните онлајн колачиња да ги следат активностите на корисниците.

Прочитај повеќе