Facebook продолжува со додавање на нови функционалности кои ќе ја олеснат интеракцијата на корисниците со содржините. По примерот на таговите на фотографии, наскоро корисниците ќе можат автоматски да ги тагнат своите пријатели и на видеата. Но, за разлика од фотографиите, таговите на видеата ќе бидат малку покорисни, бидејќи не само што ќе ги одбележат пријателите, […]

Прочитај повеќе

Aлгоритмот за препознавање на лице сега е додаден во Facebook Messenger, и е активиран глобално – освен во Канада и Европа каде властите се загрижени дека функционалноста ја нарушува приватноста на корисниците. Доколку му дозволите, Photo Magic ќе може да ги скенира сите фотографии кои ги имате во телефонот, и ќе ве информира доколку на […]

Прочитај повеќе

Twitter објави неочекувана новина кога се во прашање фотографиите со која навлегува во друштвениот домен на Facebook. Twitter барем до сега беше наменет за кратки и информативни пораки во реално време спакувани во 140 карактери, но сега со новата можност да се објават до 4 фотографии во еден твит, на кои може да ги тагирате […]

Прочитај повеќе

Facebook од денес им овозможува на корисниците да ги означуваат (тагираат) пријателите во трети апликации како друштвени игри, пишува во официјалнот блог пост. Со оваа промена во Open Graph, сега ќе можете вашите пријатели да ги тагирате во апликациите како Foursquare. Така, сега доколку некој ве спомене во апликација која користи Open Graph, пораката ќе […]

Прочитај повеќе

Гласините беа точни. Facebook за околу 100 милиони долари го купи израелскиот стартап Face.com. Oвој стартап основан во 2007 година, е познат по нивната технологија за препознавање на лице, што значи дека наскоро може да очекуваме уште полесно тагирање на пријателите на милионите споделени фотографии на друштвената мрежата. Со аквизацијата Facebook ќе ја добие технологијата […]

Прочитај повеќе

Дали добивте имејл oд Facebook во кој се вели дека „испробуваме нова опција за да го намалиме обемот на имејлови што ги добивате од Facebook”? Звучи апсурдно, но како поинаку Facebook да ве информира за опција која сега автоматски одбира кои нотификации се важни за да ви ги праќа преку имејл, и која се обидува […]

Прочитај повеќе

Facebook најави голем број на промени во услугите што ги нуди оваа друштвена мрежа, промени кои ќе имаат за цел да ја подобрат приватноста на корисниците. Овие промени требаше да дојдат многу порано, но појавувањето на Google+ и нивната одлична политика за приватност, влијаеше на Facebook конечно да ги послуша корисниците и да превземе нешто […]

Прочитај повеќе

Надополнето: Откако наиде на критики за нарушување на приватност, Facebook се извини што го стартувал препознавањето на лица за тагирање, велејќи дека требале да ги информираат корисниците.

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа стартуваше опција да може да се тагираат фан страните во фотографиите исто како што се тагираат пријателите со цел „да се споделат побогати приказни со пријателите за работите со кои се има интеракција во реалниот свет, како бизниси, брендови, познати личности и музичари“

Прочитај повеќе

Алатката за споделување локација Facebook Places сега е активирана и за македонските корисници да можат да се чекираат, односно да тагираат места на Facebook кои ќе си добијат своја страна која ќе може да се едитира со слики и информации.

Прочитај повеќе

Како што досега ги тагнувавте пријателите во вашите статуси користејќи го знакот „@“, а потоа го впишувавте името на пријателот или го одбиравте од паѓачкото мени, така сега можетете да го тагирате пријателот, страници, апликации, групи, настани, и во коментарите.

Прочитај повеќе

Новиот Facebook интерфејс за прегледување на фотографиите иако најавен поодамна, сега стартува постепено за сите корисници. Промените почнуваат полека, и ќе се појават на сите профили во текот на следните неколку недели.

Прочитај повеќе