Новите микрочипови се помали и го подобруваат траењето на батеријата, вели Intel претставувајќи ги официјално новите Oak Trail Аtom процесори.

Прочитај повеќе

Photoshop Touch SDK ќе им овозможи на програмерите да креираат апликации за таблет компјутерите на разните платформи, Android, iOS, BlackBerry, а кој дизајнерите ќе можат да ги поврзат со десктоп компјутерот и да креираат дела користејќи го допирот.

Прочитај повеќе

Adobe претстави демо од Photoshop за iPad, кој за разлика од претходните eдноставни Photoshop Express верзија, ова демо покажвува повеќе можности, пред се има layers (слоеви) кои се едни од клучните алатки за работа при манипулирање и креирање на сликите.

Прочитај повеќе

Новите Galaxy Tab 8.9 и Galaxy Tab 10.1 таблет компјутери на Samsung се ултра тенки, само 8.6 милиметри, што е 0.2 милиметри потенок од Apple iPad 2 и со тоа се „најтенките“ таблет компјутери.

Прочитај повеќе

Според Елдар Муртазин кој е познат тоа што кај него стигаат прво информациите пред да дојдат до другите, Google заедно со LG работи на нов Nexus таблет со Honeycomb платформа кој ќе биде лансиран ова лето.

Прочитај повеќе

Android, мобилнот оперативниот систем е со отворен код, секој програмер и производител на мобилни уреди може да го искористи за свои потреби, да го модифицира.

Прочитај повеќе

<Надополнето:> Apple велИ дека ова истражување си има свои маани. Blaze за ова истражување користеа апликации кои сами ги развиле, наместо оригиналните производи, како на пример Safari, a во извештајот иако ја имаат дадено оваа информација, имаат напишано дека ги користиле предностите што ги има новиот iOS 4.3, како подобрениот Safari со Nitro енџинот. Apple вели дека апликациите кои го имплементираат UIWebView за да овозможат функции за „сурфање“ како што направиле Blaze, не ги користат подобрувањата до новиот iOS 4.3, и дека тоа можеби е причина за толку високата разлика.

Прочитај повеќе

Total Immersion кои се глобални лидери во проширената (дополнета) реалност ја креираат првата апликација за iPad 2. Апликацијата е наречена “AR Magic Mirror” и им овозможува на корисниците да „испробаат“ разни фризури, облеки или модни додатоци одгледувајќи се од таблетот.

Прочитај повеќе

Според Вол Стрит аналитичарите, побрзиот, потенок и полесен втора генерација iPad таблет е повеќе „еволуциски“ од „револуциски“, но сепак ќе биде уште еден хит од Apple кој ќе донесе пари.

Прочитај повеќе

Стив Џобс го претстави iPad 2, вториот таблет компјутер на Apple кој е со „нов дизајн“ и е „потенок, полесен и побрз“ од првата генерација.

Прочитај повеќе

Во исчекување на iPad 2, чие претставување ќе се случи денес, Digitimes, повикувајќи се на извори од дистрибутерската мрежа, објави интересна информација дека Apple планира да дистрибуира од 6 до 6.5 милиони iPad таблет компјутери во првиот квартал од 2011-та година.

Прочитај повеќе

Аpple испрати покани до медиумите за да присуствуваат на специјален настан на 2-ри март да видат „на што ќе биде посветена 2011-та“. Според сликата од поканата јасно е дека Apple ќе го претстави iPad 2, нивниот втор таблет компјутер.

Прочитај повеќе