Со цел да се истакне CV-то да се препознае меѓу другите, ко-креаторот на Symbian, Дејвид Вуд, заедно со CWJobs.co.uk и тим од инженери и дизајнери го направи првото CV (резиме) користејќи виртуелна компјутерски-генерирана 3D визуелизација. Камерата и апликацијата го препознаваат „дигиталниот слој“ на резимето и го прикажуваат во проширената (аугментирана) реалност на компјутерот.

Прочитај повеќе

Vip Хрватска во соработка со Nokia стартува предизвик за хрватските програмери да креираат Symbian апликации во WRT или Qt фрејмворк.

Прочитај повеќе

Кинеската безбедносна фирма за мобилни NetQin објави бесплатна алатка за безбедност и организирање на Symbian мобилните телефони. Пакетот содржи опции за оптимизација на системот и подобрување на брзината, алатки за одбрана, како и контрола врз интернет сообраќајот.

Прочитај повеќе

Со 209 гласа Android е омилениот мобилниот оперативен систем на читателите на It.com.mk. Од 586 гласови Android доби 36 отсто или 209 гласа, и се најде пред iPhone ОС (сега iOS) кој доби 142 гласа односно 24 отсто, односно пред Symbian кој доби 114 гласа односно 19 отсто.

Прочитај повеќе

Додека продолжуваат расправите HTML5 vs Flash, Adobe објави мобилна верзија за својот популарен софтвер за мултимедија. Овој софтвер кој според Adobe го користат 75% од веб сајтовите, досега имаше само Lite, лесна верзија за мобилните телефони бидејќи на Flash му треба повеќе ресурси и ја троши батеријата.

Прочитај повеќе

Најновиот Nokia N8 е првиот уред кој ќе работи на Symbian^3 оперативен систем кој подржува мулти-допир и мулти-таскинг.

Прочитај повеќе

<Надополнето 12.04.11>Nokia го затвори Symbian, го стави под рестриктивна лиценци дозволувајќи го изворниот код само на одредени и одобрени партнери. </надополнување>
 
„Иднината на мобилните е отворена, а со тоа и кодот.“ е мотото на Symbian фондацијата која најави дека Symbian платформата сега е слободен софтвер. Symbian е еден од најпопуларните оперативни системи за мобилни телефони со околу 330 милиони уреди продадени ширум светот.

Прочитај повеќе