И Android и iOS забележуваат раст во последниве шест месеци на пазарот на мобилните оперативни системи во Македонија. Нивниот раст се должи на падот на Symbian и Samsung.

Прочитај повеќе

Nokia ja најави својата трета и четврта фаза од трансформацијата со најава дека ќе отпушти 4.000 луѓе, од вкупно 65.000 вработени, до крајот на 2012-та.

Прочитај повеќе

Во моментов Symbian е мртва платформа, не е интересна за програмерите бидејќи во 2012-та Nokia ќе престане да продава Symbian телефони и ќе ја замени до-сега-слободната платформа со Windows Phone оперативниот систем.

Прочитај повеќе

Android e убедливо омилен мобилен оперативен систем на македонските корисници, со 117 гласови, скоро двојно повеќе од вториот iOS, оперативниот систем за iPhone, кој има 65 гласа, покажува Facebook анкетата на Vip, стартувана во вторникот на нивниот профил.

Прочитај повеќе

Тоа што се предпоставува дека Symbian ќе падне до 0,2% во 2015-та не е воопшто изненадувачко бидејќи Nokia веќе најави дека од 2012 нема да произведува Symbian телефони, но според истражувањето на IDC се претпоставува дека Windows Phone 7 ќе завземе дури 20.9% од вкупниот пазар. Ова можеби звучи малку нереални од сегашнава гледна точка, земајќи в обзир дека Windows Phone е нова платформа со мал удел во пазарот и со малку апликации. Сигурно дека на Windows Phone 7 му помага тоа што Microsoft е во партнерство со Nokia, но сеуште нема некои многу поволни услови за толку стабилен раст.

Прочитај повеќе

Првиот Nokia Windows Phone ќе се појави за една година од сега, вели директорот на Nokia India, Д. Шивакурам додавајќи дека „тие не се откажале од Symbian, туку е време да поминеме на друг оперативен систем.“

Прочитај повеќе

Microsoft ќе и плати милијарда долари на Nokia за промоција на нивната мобилна платформа, додека Nokia ќе плати за секоја копија на Windows Phone во своите телефони што би требало да ја направи профиталилна инвестицијата на Microsoft во рок од пет години, колку што е замислена соработката. Додатно Nokia ќе ги намали трошоците за истражување и развој, пишува Bloomberg повикувајќи се на извори кои сакаат да останат анонимни бидејќи договорот се уште не е финализиран.

Прочитај повеќе

Има други мобилни екосистеми. Ние ќе ги пореметиме!, велат Microsoft и Nokia најавувајќи го партнерството со кое Nokia ќе користи Windows Phone како пример мобилниот оперативен систем за своите телефони и идни таблет компјутери, ќе го користи Bing како пребарувач, Microsoft ќе користи Nokia Maps, и двете компании ќе работата на идни идеи за развој на апликации и мобилни уреди.

Прочитај повеќе

Само две години од објавувањето, Android на Google стана најпродаваниот оперативен систем за паметни телефони во светот, надминувајќи го Symbian на Nokia, се вели во истражувањето на Canalys.

Прочитај повеќе

Над 80.5 милиони паметни телефони уреди се продадени ширум светот во третиот квартал на 2010, што е 96 отсто пораст oд истиот период лани, вели Gartner.

Прочитај повеќе

Symbeose или Symbian – вметнатиот оперативен систем на Европа е конзорциум од 24 организации од 8 ЕУ земји чија цел е да се развијат модерни проекти кои ќе го зголемат глобалниот дофат на Symbian, односно овој мобилен оперативен систем да стане поконкурентен со Google-овиот Android и Apple-овиот iOS. Инвестицијата од 22 милиони евра во непрофитната Symbian фондација доаѓа од ARTEMIS иницијативата на ЕУ за истражувања и развој.

Прочитај повеќе

„Мобилните ни станаа нашите персонални компјутери, секогаш со нас и секогаш спремни за да се блогира нешто со нив.“ вели Исак Кејет од Wordpress во блог пост кој го слави 1 милионитиот мобилен корисник од сите платформи.

Прочитај повеќе